Jump to content

Hosszított kivitelben mutatkozott be a négyajtós Mercedes A-osztály

2018. 04. 24. 21:48

A Mercedes-Benz még év elején mutatta be a következő generációs kompakt palettájának alapjául szolgáló új A-osztályt, a négyajtós kupé felépítésű CLA mellé jön majd a szintén négyajtós, de valamivel klasszikusabb és praktikusabb formát kapó A-osztály szedán változata is. A csillagosok pedig a Pekingi Autószalonra készülve be is mutatták az autót – igaz, a távol-keleti piacra szánt hosszított L kivitelben, de a formákon ez nem sokat változtat majd.

Szemből nem meglepő módon egy az egyben az ötajtós A-osztály formái köszönnek vissza, míg hátul a korábbi koncepció megoldásai juthatnak eszünkbe, és bár elvileg a CLA és ez a modell párhuzamosan is megférnek majd a palettán, az A-osztály szedán verziója is igencsak sportosra és dinamikusra sikerült. Noha elsőre nem annyira feltűnő, azért jobban megfigyelve egyértelművé válik, hogy a most bemutatott verzió bizony egy hosszított tengelytávú kivitel, ugyanis Kínában még az ilyen, kompakt négyajtósokból is igénylik az ilyen verziókat.

Az autó tengelytávja egyébként 6 centivel lett megnyújtva az ötajtós A-osztályhoz képest, ami 2789 mm-es értéket jelent. Ezzel a teljes hossz 4609 mm, és jó eséllyel a normál négyajtós pont ezzel a 6 centivel lesz rövidebb, így egy közel 4,55 méteres autóról beszélhetünk majd. A szélesség egyébként 1796 mm, a magasság pedig 1460 mm – ezek az adatok jó eséllyel nem változnak majd, ahogyan a 420 literes csomagtér is várhatóan marad a rövidebb kivitelnél is.

Kínában egyelőre az 1,33 literes turbómotor 136 és 163 lovas verziójával lesz elérhető az autó, a hétsebességes automata váltó pedig alapáron jár hozzá.

A nem nyújtott kivitel minden valószínűség szerint Európában is elérhető lesz majd, nagy valószínűséggel ugyanazokkal a hajtásláncokkal, amelyekkel az ötajtóst is megvásárolhatjuk. Arról egyelőre nincs információ, hogy ide mikor érhet majd el az autó – illetve egyáltalán mikor mutatkozik majd be a nem nyújtott kivitel. Az azonban a képek alapján egyértelmű, hogy az A-osztály szedán és a CLA igen közel fog majd állni egymáshoz, hacsak a csillagosok nem húznak valami meglepőt a kupésított verziót illetően – ez azonban még a jövő zenéje.

(Forrás: autopult.hu)