Jump to content

1,5 év múlva már gyártanák a Model Y-t

2018. 04. 13. 19:36

A Tesla híres merész ígéreteiről: az Elon Musk által alakított márka egy kis túlzással folyamatosan a csőd szélén próbál egyensúlyozni, de ennek ellenére a zseniális vezető mindig képes olyan optimista bejelentéseket tenni, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Ilyen volt a legutóbbi is, mely szerint kisebbik SUV-juk, a Model Y – amit egyébként még be sem mutattak – jövő novemberben már gyártásba is kerül.

Míg a Model X a Model S SUV testvéreként, addig a Model Y a kisebb és jóval kedvezőbb árú Model 3 emelt hasmagasságú rokonaként fog bemutatkozni hamarosan, és a Tesla szerint rövid időn belül a népszerűségi lista csúcsára is kerül majd – legalábbis a márkán belül biztosan. Mindenesetre sokan igencsak kétkedve fogadták a legutóbbi bejelentést, miszerint jövő novembertől már gyártani fogják az újdonságot. Ez pedig nem csoda, hiszen az amerikaiaknak még a Model 3 összeszerelésével is meggyűlt a bajuk, és még most sem tudnak annyit készíteni belőle, amennyit szeretnének.

Nem csak a Tesla oldaláról tűnik elsietettnek a kijelentés, hiszen a beszállítókkal is problémák lehetnek: normál esetben egy gyártó 2-2,5 évvel a gyártás beindítása előtt egyeztet a beszállítókkal, ám a Tesla ezt 1,5 évre csökkentette. Annyi előnye lehet az amerikaiaknak, hogy bár eredetileg egy teljesen új platformra szerették volna felépíteni a Model Y-t, végül a Model 3 alapjait használják majd fel, ami elég nagy terhet vehet le a vállukról.

A Model Y egyébként több újítással is készül, ilyen például az az új elektromos rendszer, ami a Model 3-ban felhasznált több mint 1,5 kilométernyi kábelezést mindössze 100 méterre rövidíti, ami mondanunk sem kell, minden szempontból hatalmas előnyt jelent. Kíváncsian várjuk, hogy ezúttal vajon valósággá válik-e Elon Musk nagyszabású terve, vagy jövő novemberben ismét azt mondhatjuk majd, hogy ez is csak egy üres ígéret volt.

(Forrás: autopult.hu)