Jump to content

Brutális árengedmény jön a régi dízelautókra

2018. 03. 31. 21:50

Egy friss felmérésből kiderült, a német autókereskedők jelentős hányada véli úgy, hogy csak 10-50 százalékos kedvezmény segítségével tudja majd értékesíteni az Euro 5-ös dízelmotorral szerelt használt járműveit.

Összesen 1817 autókereskedő bevonásával készítette el legfrissebb felmérését a német autókereskedők és szervizek szakmai képviseleti szervezete, a ZDK – írta a Portfolio.hu.

A nemrég publikált anyagból többek között kiderült, hogy a kereskedők harmada véli úgy, hogy az Euro 5-ös dízelmotorral szerelt autók árát mintegy 30-50 százalékkal kellene csökkenteniük annak érdekében, hogy értékesíteni tudják azokat.

A válaszadók további egyharmada szerint 10-30 százalékos kedvezmény szükséges ahhoz, hogy túladjanak az ilyen típusú járműveken, míg a kereskedők 10,6 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem tudja értékesíteni a szóban forgó dízelautókat jelenleg.

Az elmúlt évek eseményei – a dízelbotrány kirobbanása, az EU-típus-jóváhagyási keretrendszerének megreformálása és a dízelautók nagyvárosokból történő várható kitiltása – annyira megrengették a dízeltechnológiába vetett bizalmat, hogy még az Euro 6-os dízelmotorokkal szerelt autók értékesítése miatt is aggódnak már a márkakereskedők. A mostani felmérés során 38,7 százalékuk mondta azt, hogy csak a legmodernebb Euro 6d normát teljesítő dízelmotorral szerelt járműveket tudják értékesíteni.

A legmegrázóbb eredmény, hogy a megkérdezettek 37,2 százaléka vallotta azt, hogy jelenleg nem képes az Euro 6-os dízelmotorral szerelt autók értékesítésére, pedig az ilyen motorral szerelt járművek jelen állás szerint szabadon közlekedhetnek majd a német nagyvárosokban a jövőben is.

(Forrás: vezess.hu)