Jump to content

Audi RS5 Sportback

2018. 03. 31. 21:37

Az Audi A5 egyelőre nem túl hosszú történetébe a New Yorki Autószalon alkalmával új mérföldkövet tettek le a négykarikások, ugyanis bár négyajtós kupé formában már az előző generáció is létezett, a Sportback kivitel RS változatban eddig nem volt elérhető. Az Audi azonban most úgy döntött, hogy a második generációból elkészíti ezt a változatot is, aminek sokan örülhetnek.

Volt már rá példa ugyan, hogy a négykarikások sima négyajtósként is bemutatták az RS4-et, azonban immár két generáció óta csak kombiként elérhető a prémium középkategóriás legvadabb változata – ez pedig a sportosabb formákat kedvelők számára nem túl jó hír. Úgy látszik, hogy az Audi egy köztes megoldást keresett a problémára, ami végül az RS5 Sportback bemutatása lett, amivel jóval dinamikusabb formában kaphatjuk meg ugyanazt a teljesítményt, mint az RS4 Avant esetében, de nem kell lemondanunk a hátsó ajtókról és a praktikusabb megoldásokról sem.

Az RS5 Sportback egyébként nem szolgál meglepetéssel, hiszen a plusz két – sőt tulajdonképpen három, hiszen a csomagtérajtó is a szélvédővel együtt nyílik – ajtón kívül ugyanazok a megoldások köszönnek vissza, mint a Coupé esetében. Méretes légbeömlők, elöl jól látható quattro felirat, karbon kiegészítők, hátul pedig két hatalmas kidörgő fogad minket – és akkor a diffúzorbetétről és a kis karbon légterelőről még nem is beszéltünk. A képeken szereplő példány amerikai változat, de a fényszóró narancssárga kis betétjét a keskenyebb hátsó rendszámtáblát leszámítva az európai kivitel is ugyanígy fog kinézni.

Nem meglepő módon az utastérben sincs nagyobb változás: sportülések, sportkormány, karbon betétek és a látványos zöld fényezéssel harmonizáló mutatós kontrasztvarrás fogad minket bent, és a kupéval ellentétben hátul is jóval nagyobb tér fogad, és akkor a csomagtérről még nem is beszéltünk. Természetesen a modern extrákból sincs hiány, digitális műszerfal, Android Autóra és Apple CarPlayre is képes multimédiás rendszer és akár félig önvezető rendszerek is vannak.

A motortérben a már ismerős 2,9 literes duplaturbós V6-os benzines található, ami 450 lóerőt és 600 Nm-es csúcsnyomatékot nyújt. A Sportback verzió néhány tizeddel lassabban futja meg a 0-100-as sprintet, mint a kupé (3,9 mp), így egy hajszállal 4 másodperc feletti értékkel számolhatunk, míg a a végsebesség 250 km/h-nál van korlátozva – ezt azonban opcióként 280-ig is kitolhatjuk. A fokozatok kapcsolásáról az Audi 8 fokozatú Tiptronic automatája gondoskodik.

(Forrás: autopult.hu)