Jump to content

Már jövő hónapban jöhet az elektromos BMW X3 előfutára

2018. 03. 23. 22:56

Noha a nagy német prémiumtrió már régóta bizonygatja, hogy elkötelezett hívei az alternatív – ezen belül is főleg az elektromos – hajtásláncoknak, a BMW volt az első, aki az i és az iPerformance modellekkel már az első igazán komoly lépést is megtette. A bajorok pedig nem kívánják feladni ezt a helyzeti előnyt, és a hírek szerint még idén bemutatnak több új elektromos koncepciót, melyek a következő években egytől egyig sorozatgyártásba kerülnek majd.

A Genfi Autószalonon már bejelentette a BMW, hogy a korábbi i Vision Dynamics koncepció i4 néven kerül majd gyártásba, és még idén érkezik több új tanulmány is, amelyek szintén szériába kerülnek majd. A legizgalmasabb kétségtelenül az X3 teljesen elektromos kivitele lehet, melyet nagy erőkkel tesztelnek már a németek. Erről maga Harrald Krüger, a gyáriak magas rangú vezetője beszélt: „Az év során több teljesen elektromos koncepciót fogunk bemutatni, melyek egytől egyig sorozatgyártásba kerülnek. Ilyen lesz például az iX3, ami 2020-ban kerül gyártásba, de majd a Pekingi Autószalonon folytatjuk ezt a témát” – utalva ezzel arra, hogy talán Kínában láthatjuk majd a BMW első elektromos SUV-jának előfutárát.

Az iX3 típusjel egyébként korábban is előkerült már, hiszen a BMW tavaly novemberben az iX1-től az iX9-ig az összes jelölést levédette magának. Azt egyelőre nem tudni, hogy a bajorok külcsín tekintetében mennyire kívánják megkülönböztetni a villanyos X3-ast a normál testvéreitől, de nem csodálkoznánk, ha valamilyen egyedi ismertetőjegyet azért kitalálnának a német formatervezők – például a jellegzetes vesék esetében, hiszen az elektromos hajtásláncnak nincs szüksége olyan hűtésre, így a rácsozás helyett akár mást is alkalmazhatnak. Azonban könnyen lehet, hogy ez hamarosan kiderül, hogyha valóban bemutatják a Pekingben az autó előfutárát.

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az iX3-on kívül milyen koncepciókkal készülnek még a bajorok, hiszen az SUV-val és a korábban már bejelentett i4-gyel egészen hatékonyan lefedik a piacot, és bár minden irányban bőven lesz még hely, nem tudhatjuk, hogy merre indul majd el a BMW – noha a mi saját megérzésünk alapján talán egy igazi luxusautó lehet majd a befutó. Az iX3-nak egyébként komoly ellenfelekkel kell majd megküzdenie, hiszen a Jaguar már bemutatta az I-Pace-t, az Audi augusztusra ígérte saját villanyos SUV-ját és a Mercedes EQ almárkájának első tagja is jó eséllyel még idén megmutatja magát, szintén crossover felépítéssel. Hamarosan tehát nagy tumultus alakulhat ki a prémium elektromos SUV-ok mezőnyében – kíváncsian várjuk már.

(Forrás: autopult.hu)