Jump to content

Bugatti Chiron Sport

2018. 03. 08. 21:58

A nyolcliteres, négyturbós, W16-os egység tehát továbbra is 1500 lóerőt és 1600 Nm-es csúcsnyomatékot biztosít a pilóta számára, ez azonban nem jelenti azt, hogy a Sport változat ne lenne még gyorsabb, mint a normál Chiron. A gyorsulási adatok ugyan nem változtak – vagy legalábbis a gyáriak ezt nem osztották meg velünk –, de pályán mindenképpen jobb lehet az újdonság, köszönhetően azoknak a fejlesztéseknek, amiket a Bugatti eszközölt.

A gyáriak célja az volt, hogy még sportosabb legyen az autó, miközben megőrzi komfortját és hétköznapi használhatóságát is – érdekesen hangzanak ezek a világ egyik legdrágább szuperautója kapcsán. Mindenesetre a mérnökök ennek érdekében 18 kilogrammot faragtak le a Chiron súlyából, többek között olyan fejlesztéseknek köszönhetően, mint a világ első karbonból készült ablaktörlői, amelyek 1,4 kilogrammal könnyebbek az átlagos társaikhoz képest, és alumínium tartóelemeiket háromdimenziós nyomtatással készítették el.

A legtöbbet az új keréktárcsákkal sikerült spórolniuk a mérnököknek, de több alkatrészt is karbonra cseréltek az ablaktörlők mellett – ugyanakkor a hátsó szélvédőt is könnyebbre cserélték. Az új kipufogó kivezetés sem véletlen: a korábbi szögletes megoldás helyett beszerelt négy kerek vég segítéségével is sikerült valamennyit faragni a súlyból. A Chiron Sport normál testvérénél 5 másodperccel gyorsabban tudta teljesíteni a Nardóban található tesztpályát, ami annak is köszönhető, hogy a változtatások miatt akár 200 km/h felett is megőrizte kiváló irányíthatóságát.

Ez persze nem csak a súlycsökkentésnek köszönhető, ugyanis egy új vezetési mód is beépítésre került, méghozzá „Handling” mód néven (magyarul „kezelhetőség”). Ennek érdekessége, hogy bár keményebb lett tőle az autó, csak ezt a programot aktiválva érezhetik mindezt a tulajdonosok, ugyanis minden más esetben ugyanolyan komforttal szolgál a Chiron Sport, mint normál testvére. A Handling mód egyébként az állítható lengéscsillapítók programjára van a legnagyobb hatással, amik még keményebbek lesznek, ha aktiváljuk az új üzemmódot, de a kormányzás sem maradt érintetlen. Mindemellett a hátsó differenciálzár is új beállítást kapott, így dinamikus nyomatékelosztásra is képes a Chiron, amellyel a két oldal között külön-külön képes elosztani a nyomatékot – ez pedig hatással van az irányíthatóságra is, főleg a szűk kanyarokban.

(Forrás: autopult.hu)