Jump to content

Terjeszkedés – egyre több M-es BMW érkezik a jövőben

2017. 12. 08. 10:19

A BMW M részlege már most is igen sok modellel büszkélkedhet, de egyelőre még nem tartanak ott, mint például a Mercedes-AMG, amely már szinte minden szegmensben kezelésbe vette a csillagosok modelljeit – sőt, már nem is egyféle verziót kínálnak, és még saját típusuk is van a GT képében. A bajorok azonban úgy döntöttek, hogy ideje nekik is rátaposni a gázra és még tovább bővíteni az M és M Performance modellek számát – a kiindulópont pedig a következő generációs M3-as lesz.

Minderről egyébként maga Frank van Meel, az M részleg feje beszélt nemrég – aki egyébként az Auditól érkezett még korábban. A szakember elárulta, hogy a 2019-ben bemutatkozó vadonatúj M3 lesz majd a kiindulópontja a terjeszkedésnek, noha ez kissé furcsa lehet, hiszen az M3 az egyik legrégebbi tagja az M családnak. Mindenesetre az új változat természetesen könnyebb és gyorsabb lesz, mint a jelenlegi kivitel: mindezt nem csak a még több alumíniumnak és karbonnak, hanem az új 3-as sorozat CLAR padlólemezének is köszönheti majd, amit a 7-es és az 5-ös után a középkategóriás is megkap.

Korábban arról is pletykáltak, hogy hibrid hajtásláncot és összkerékhajtást is kaphat majd az új M3, ám a költségek és a súly alacsonyan tartása miatt valószínűleg marad a 3-literes, duplaturbós sorhatos és a hátsókerékhajtás – a teljesítmény egyébként valahol 470-480 lóerő környékén lehet majd, míg az autó súlya 1,6 tonna alatt marad. Ahogyan azonban említetem, az új M3 – és az ugyanazokat a műszaki alapokat öröklő M4 – csak a kiindulópont lesz, ugyanis a BMW célja az, hogy szinte minden kateógiában megjelenjen majd a legendás M, akár egy vérbeli, akár egy M Performance modellről legyen szó.

Ennek köszönhetően például az X2, és a szintén nemsokára érkező, immár elsőkerekes, új generációs 1-es is kap majd M Performance változatot – jó eséllyel egy 2-literes, négyhengeres képében, amely kizárólag összkerékhajtással lesz elérhető. Érkezik azonban az M8 is, amely kupé és kabrió verzióban is elérhető lesz, és a hírek szerint a következő generációs Z4 is kaphat egy vérbeli M változatot – de M Performance kivitel biztosan lesz. Ha mindez még nem elég, az X5 és az X6 után az X3 és az X4 is beléphet az igazi M klubba, még ha az M40i képében előbbi már bele is kóstoltak ebbe a világba.

A jövőre érkező X7 is kap M Performance kivitelt, és akárcsak az 5-ös, úgy az új generációból már a 3-as is büszkélkedhet majd ilyen változattal – ezzel egyébként a 2-es, az 5-ös, az X5-ös és az X6-os után a 3-as, a 4-es, az X3-as és az X4-es is kapható lesz majd vérbeli M és M Performance változatban is, de a 8-as is esélyes lesz erre. A cél egyébként az, hogy évi 100 ezer olyan példány keljen el, amin valamilyen formában megjelenik a sportrészleg legendás betűje – alig várjuk már az új modelleket.

(Forrás: autopult.hu)