Jump to content

Francia-német benzinmotor

2017. 12. 08. 15:59

A franciák, a németekkel közösen fejlesztettek egy kisméretű, új benzinmotort, amely számtalan modelljükben megjelenik hamarosan.

Az nem újdonság, hogy a Daimler és a Renault-Nissan egyre több mindenben kooperál egymással, mely Nissan Navara-alapú és már próbáltuk is – de korábban is osztoztak különféle technológiákon. Így például, a Mercedes A-osztályban lévő 1,5 literes dCi dízelmotor is a franciáktól való.

Ez a hagyomány folytatódhat, mert a Renault bemutatott egy új 1,3 literes, négyhengeres, közvetlen befecskendezésű, benzines turbómotort, amely vélhetően átveszi jó néhány korábbi motornak a helyét a konszernen belül. (Így a régebbi 1,2-es, 1,4 literes, akár 1,6 literes benzinesekét is a Renault-nál, de akár a Daciáknál is, és feltűnhet az új A-osztályú Mercedesben is.)

Az első modellek, ahol konkrétan megjelenik az újdonság a Renault Senic és Grand Scenic lesz 2018-tól. A hivatalosan 40 ezer órás teszteken átesett motor 115 és 160 lóerő közötti teljesítménytartományban lesz majd elérhető. A fejlesztése során még a Nissan GT-R-ből is kapott technológiai elemet, egy olyan hengerbevonati eljárást, amellyel a súrlódást csökkenteni, a hőleadás hatékonyságát növelni tudták.

(Forrás: hvg.hu)