Jump to content

Már az első pár centi hó is fennakadásokat okozott

2017. 11. 30. 13:14

Kora reggel a havazás miatt csúszóssá vált utakon nem tudtak haladni a kamionok Nógrád megyében a 2-es úton. Később forgalomkorlátozást is elrendeltek, amit több óra elteltével oldottak csak fel. Azóta néhol 20 centi hó is hullott, egyes járművek árokba csúsztak.

Elakadtak a kamionok

A kora reggeli órákban a 2-es úton, Szendehely és Katalinpuszta között a kapaszkodósávba lehúzódva több kamion állt, amely a havazás miatt csúszóssá vált úttesten elakadt - tájékoztatott csütörtökön a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság.

A kamionforgalmat a rendőrök ideiglenesen megállították Vácnál - írták a police.hu oldalon.

Nágel Tamás elmondta: az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért lépett életbe a az ideiglenes változás. A korlátozást 11 óra után vonták vissza.

Teherautók csúsztak árokba

Több tehergépkocsi árokba csúszott Rétság külterületén csütörtökön, emiatt lezárták a 22-es főutat az 1-es kilométernél - közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense 11 óra után.

Kiss Gábor elmondta: senki sem sérült meg, de az érintett szakaszon teljes útlezárás mellett kezdték meg a műszaki mentést.

A járművezetők a baleset helyszínét a 2-es út, illetve Bánk irányába kerülhetik el - tette hozzá.

Néhol már húszcentis a hó

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint többfelé 10, néhol 20 centiméter körüli hóvastagságot mértek csütörtök reggel. Budapesten és több megyében további havazásra, illetve sok esőre figyelmeztetnek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Faecbook-oldalán azt írta: hajnalban főként északon és a Dunántúl északnyugati felén fordult elő az eső mellett havas eső, hó. Nyugatról, síkvidékről eddig 1-4 centiméterről érkezett jelentés, de a Nógrád megyei Tolmácsról és Romhányból már 15-20 centiméter körüli hórétegről számoltak be észlelőik.

A meteorológiai szolgálat honlapjának adatai szerint a magasabban fekvő területek közül Kékestetőn 17 centiméteres a hó, Hárskúton 8, Lillafüred-Jávorkúton 4 centis a hó, és Bükkzsércen is hólepel alakult ki.

Az alacsonyabban fekvő településk közül Sopron Kuruc-domb mérőállomáson 12 centis, Kőszegen 8 centis, Szombathelyen 4 centis a hó.

 

Áramszünet

Több mint háromezer fogyasztó maradt áram nélkül Nógrád megyében csütörtökön, mert a havazás miatt letört faágak vezetékszakadásokat okoztak. Az áramszolgáltató Émász igazgatósági megbízottja tájékoztatása szerint két-három órán belül elhárítják a hibát.

Irlanda Boglárka elmondta, hogy 3100 fogyasztó esett ki a szolgáltatásból, a helyreállításon folyamatosan dolgoznak.

Angyal Eszter, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy Balassagyarmaton, Szécsényben, Csesztvén és a környező tanyákon, Szentén, Debercsényben, Nógrádkövesden, Kétbodonyban, Romhányban, Legénden, Nézsán, Alsópetényben, Felsőpetényben, Nőtincsen és Szendehelyen van áramkimaradás.

Figyelmeztetik a megyéket

A meteorológiai szolgálat csütörtök reggeli veszélyjelzésében azt írta: napközben az Észak-Dunántúl egyes részein, valamint az Északi-középhegység északi területén hullhat akár 8 centiméteres hó. Az 5 centiméter feletti hómennyiség kiemelten Nógrád és a Dunakanyar térségében valószínű, de az Észak-Dunántúl térségében is kialakulhat, főleg az Alpok lábánál.

Az Északi-középhegységben és a Bakonyban 300-400 méter felett 5-15, a Börzsönyben, a Dunazug-hegyvidék magasabb részein pedig 15-25, néhol 30 centiméter körüli friss hóréteg is kialakulhat. Ezen területektől délre a halmazállapot egyre inkább havasesőbe, esőbe megy át.

A havazás miatt Budapesten, Pest, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Az eső is veszélyt jelent

Kiemelték továbbá, hogy a délnyugat felől vonuló csapadékzónából jellemzően délutánig a Zala-Veszprém-Fejér sávban, valamint késő délutánig Pest és Nógrád megyében várható az eddig leesett 10-25 milliméter csapadékon felül még mintegy 5-10 milliméternyi eső hullhat.

A sok eső miatt Budapestre, Pest, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém és Zala megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést csütörtökre.

(Forrás: tozsdeforum.hu)