Jump to content

Jön az Aston Martin Valkyrie pályás változata

2017. 11. 30. 14:27

Az Aston Martin Valkyrie-t ugyan már korábban bemutatták, de a kiszállítások még nem kezdődtek meg. Ez azonban nem akadályozta meg az angolokat, hogy máris megszellőztessék: érkezik a versenypályákra szánt verzió, ami a gyáriak szerint könnyedén leiskolázza majd az olyan konkurenseket, mint a McLaren P1 GTR vagy éppen a Ferrari FXX K Evo – ez pedig komoly ígéret. Két rajz mellett ráadásul egészen sok adatot is megosztottak velünk az angolok.

Azt már korábban elárulta az Aston Martin, hogy a 150 példányban elkészülő utcai változat mellett mindössze 25 darab versenypályás változat lát majd napvilágot, ezek pedig az AMR Pro utónevet viselik majd. Azon meg sem lepődünk, hogy a Red Bull és az AF Racing csapataival együtt a szakemberek még tovább csiszolták az autó aerodinamikáját, az azonban meglepő lehet, hogy szinte minden elemhez hozzányúltak a mérnökök, amivel jelentős mértékben sikerült növelniük a leszorítóerőt – noha valószínűleg az alapverzió képességei is igen komolyak ezen a téren.

Mindemellett az utcai változatnál kisebb, 18 colos keréktárcsákat kap majd az AMR Pro, amin a Michelin LMP1-es versenyautókhoz készült versenyabroncsai feszülnek majd. Természetesen a súlyon is faragtak az angolok, habár az állítólag mindössze 1 tonnás üres súllyal rendelkező utcai verzió is parádés. A kukában landoltak a fűtő és páramentesítő ventillátorok és a multimédiás rendszer is, az első és oldalsó ablakokat polikarbonátra cserélték, a karbon karosszériát is könnyebbé varázsolták, és az új kipufogórendszerrel, a futómű-elemekkel és a karbon-kerámia féktárcsákkal is sikerült nyerni néhány kilót.

A Valkyrie AMR Pro a gyáriak szerint 3,3G-s oldalgyorsulásra és 3,5G-s fékezési erőhatásra lesz képes – mondanunk sem kell, ezek lenyűgöző értékek, hiszen egy átlagembernél 4G környékén már látásszürkülés léphet fel. A gyáriak elmondták, hogy a 6,5 literes V12-es Cosworth motor sem marad érintetlen, ám azt egyelőre nem árulták el, hogy mennyivel lesz erősebb. Ezek a képességek persze már igazi tudást igényelnek, így az a szerencsés 25 ember, akinek jut a különlegességből, az Aston Martin Red Bull Racing F1-es központjában vesz majd részt egy képzésen, amelynek szimulátoros feladatok, versenypályás kihívások, sőt, még fizikai erősítések is a részét képezik. Az angolok szerint egyébként akár a Forma-1-es és LMP1-es versenyautók köridejével is fel tudja majd venni a versenyt az AMR Pro.

(Forrás: autopult.hu)