Jump to content

12,5 milliótól vihetjük haza az új Kia Stingert

2017. 11. 30. 13:39

Kia Stingert ugyan egyelőre még nem próbálhattuk ki kis hazánkban, de az árlistát már elérhetővé tette az importőr. A koreaiak új zászlóshajója látványos formákkal és izmos erőforrásokkal mutatkozott be, így nem is csoda, hogy megkérik az árát – azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartani az ár/érték arányt is, ugyanis még az önmagában viszonylag magas alapárat tekintve is az egyik legjobb lehet a kategóriájában az autó.

A Stinger háromféle hajtáslánccal lesz elérhető hazánkban: a 2-literes benzines 255, míg a 2,2 literes dízel 200 tagú ménest kínál a vásárlóknak. Ez a két változat EX és GT Line felszereltségekkel lesz elérhető. A legizgalmasabb, 3,3 literes, 370 lovas V6-ossal szerelt változat pedig a GT jelzést viseli. Minden változathoz alapáron jár a 8-sebességes automata váltó, és míg a 2-literes dízel csak hátsókerékhajtással, a V6-os pedig csak összkerékhajtással, addig a dízel alapból hátsó, felárért pedig összkerékhajtással is rendelhető.

Nézzük azonban a lényeget, amire mindenki vár: az alapot az EX felszereltségú 255 lóerős benzines jelenti, amelyhez 12,5 millió forintért juthatunk hozzá, ezért azonban tulajdonképpen már mindent megkapunk, amire csak szükségünk lehet. Így jár a kétzónás klíma, a műbőr, elektromosan állítható ülések (igaz, a magasabb szintekhez valódi bőr jár), a navigációs rendszer, a tolatókamera, az első és hátsó parkolóradarok, az első ülésfűtés, és a holttérfigyelőn és a hátsó keresztirányú forgalomfigyelőn kívül minden biztonsági és vezetéstámogató asszisztens is – például sávtartó, adaptív tempomat és vészfékrendszer. A 2,2 literes dízel pontosan félmillió forinttal kerül többe ugyanezen a szinte, így 13 millióért vihetjük haza – az összkerékhajtás plusz 600 ezer forintért lehet a miénk a dízelhez.

Az eggyel magasabb GT Line szint felára igen borsos, 1,69 millió forint, de ezért már megkapjuk mindazt, ami az EX-ből kimaradt: holttérfigyelőt és keresztirányú forgalomfigyelőt, memóriás, valódi bőr üléseket, hátsó ülésfűtést, adaptív LED-es fényszórókat, head-up kijelzőt, 360 fokos kamerarendszert, alumíniumbetéteket a középkonzolra, krómbetétes tükröket és tulajdonképpen mindent, amit csak el tudunk képzelni. Azt azért sajnáljuk kissé, hogy a Kia még mindig ragaszkodik a csomagos felszereltségi szintekhez, de talán még mindig jobb ez , mintha csillagászati áron kínálnák egyesével az extrákat.

Ami érdekes, bár nem túl lényeges, hogy a metálfényezés minden változat esetében plusz 160 ezer forint. Ezek az összegek egyébként soknak tűnhetnek, de ilyen erőt, ilyen magas felszereltséget, ekkora méreteket és ilyen egyedi stílust tulajdonképpen sehol máshol nem kapunk meg ennyiért. A mainstream, tehát nem prémium gyártók közül ráadásul egyedül talán a Volkswagen Arteon tud szembeszállni a Stingerrel, ám hasonló teljesítménnyel, ugyanígy felszerelve akár milliós különbségek is kijöhetnek, ráadásul a német vetélytárs az első kerekeit hajtja – igaz, a kedvezményeket bőkezűbben mérik a németek.

Amennyiben az egyedi megjelenés nem lenne elég, úgy a 3,3 literes V6-os gondoskodik arról, hogy ne legyen vetélytársa a prémiumokon innen a Stingernek: a 370 lóerős egységet a GT felszereltséggel – ami ugyancsak mindent tartalmaz, és még nagyobb, 19 colos keréktárcsák is járnak hozzá – 17,49 millió forintért kaphatjuk meg. Csak összehasonlításképp: a 90 lóerővel gyengébb Volkswagen Arteon közel 1,1 millióval drágább ugyanúgy felszerelve. Igaz, a németek bőkezűbben mérik a kedvezményeket, és a fogyasztás is kedvezőbb lehet, ami azért árnyalja a képet, de az izgalmasabb utastér, a V6-os duruzsolása és az alapból hátsókerekes felépítés bizony a Stinger mellett áll – utóbbi még akkor is sokat számíthat a menettulajdonságok terén, ha amúgy mindkét autó összkerekes. Reméljük hamarosan első kézből számolhatunk majd be róla, hogy milyen a Kia új zászlóshajója.

 

(Forrás: autopult.hu)