Jump to content

Gyönyörű darab az Aston Martintól

2017. 10. 24. 19:26

Az olasz Zagato tervezett szívdöglesztő Shooting Brake-et az Aston Martin Vanquish alapjaira, melyből egy egész modellcsalád nőtt ki.

Egészen a ’60-as évekig nyúlik vissza az Aston Martin és az olasz karosszériatervező és építő Zagato együttműködése, aminek legújabb példája nem csupán egy modell, hanem egy egész sorozat a Vanquish alapjaira. A kupét és a két nyitott kivitelt már megmutatták korábban, de a legérdekesebb változatot, a Shooting Brake-et eddig lepel alatt tartották. Érthető, hiszen a különleges modellnek nem ártott némi hatásszünet, hogy igazán nagyot üssön.

A puttonyos test ellenére az Aston Martin Vanquish Zagato Shooting Brake csupán kétszemélyes és tetővonala sem sokkal magasabb. Inkább csak jobban elnyújtották a teljes egészében karbonból készült tetőt, mint egykor az angol nemesek átalakított sportkocsijain. Az eredmény meglepően harmonikus lett, a szokatlan alakú tetőablak is kiválóan illeszkedik a vonalakhoz és hozza a Zagato-ra jellemző kétpúpos kialakítást, ahogyan a C oszlop és a Z betű mintás hűtőmaszk is a neves karosszériás műhely védjegye. A Zagato tervezésű Aston Martin kombiból csupán 99 darab készül majd.

A limitált szériás modellek technikája a Vanquish S-től származik, tehát a hosszú motorháztető alatt szívó 6 literes, V12-es motor dübörög majd közel 600 lóerős teljesítménnyel és 630 Nm csúcsnyomatékkal, természetesen hátókerékhajtással, ahogyan az egy klasszikus sportkocsihoz illik. Álló helyzetből 100 km/órás sebességre a Vanquish nagyjából 3,5 másodperc alatt gyorsul fel, tehát valószínűleg a szénszálas testű Zagato-k is hozzák majd ezeket az értékeket.

 

(Forrás: vezess.hu)