Jump to content

Hidrogénes hajtáslánccal érkezhet ősszel a BMW X7 Concept

2017. 08. 03. 10:58

Gyakorlatilag az egész autóiparról elmondhatjuk, hogy folyamatosan ömlenek a csapból az újdonságok, de a BMW egy kifejezetten jó példa erre. Csak idén nyáron két fontos újdonságot is bemutattak az X3 és a 6-os Gran Turismo képében, és akkor a frissített 1-es és 2-es sorozatról még nem is beszéltünk. Itt azonban még nincs vége a sornak, és a hírek szerint a Frankfurti Autószalonon jön az X2 is, ám ami még nagyobb durranás lehet, hogy leleplezik az X paletta csúcsára ülő X7-et is – igaz, egyelőre csak széria közeli koncepció formájában.

A bajorok háza tájáról már régóta hallani, hogy érkezik egy óriás SUV, mely a Mercedes-Benz GLS-sel száll majd harcba, ezt pedig már számtalan kémfotó is megerősítette, melyeken különböző körülmények között tesztelik a hatalmas újdonságot. A legújabb pletykák szerint pedig idén ősszel végre bemutatkozik az X7 sorozatgyártású verzióját előrevetítő koncepció is, mely a BMW szokásaihoz híven igencsak közel áll majd a szériaváltozathoz.

A néhány tanulmányautós elem mellé azért kapunk extra izgalmakat is a BMW-től, ugyanis az X7 koncepció a pletykák szerint egy hidrogénes hajtáslánccal lép majd színre. A bajorok már korábban is kacérkodtak ezzel a technológiával, elég csak a 2015-ben bemutatott kísérleti járműveikre gondolni. Eddig úgy tűnt, hogy a hidrogén használata háttérbe szorul majd az egyre fejlődő akkumulátortechnológiának köszönhetően, azonban amennyiben a BMW valóban egy ilyen hajtáslánccal mutatja majd be az X7 koncepciót, úgy újra előtérbe kerülhet ez a megoldás.

A korábbi 5-ös GT prototípus kapcsán egyébként akkoriban több előnyt is felhoztak a gyáriak, mint például a normál elektromos autóknál jóval nagyobb hatótáv és a lényegesen gyorsabb utántöltés – a kísérleti autót mindössze 5 perc alatt lehetett teletölteni, és ezzel 700 kilométert tudott megtenni. Még ha az X7 tanulmány verziója valóban hidrogénes hajtáslánccal mutatkozik be, még mindig nem lehetünk biztosak benne, hogy valaha megjelenik majd sorozatgyártásban ez a megoldás.

Mindenesetre már maga az X7 érkezése is izgalmas, hiszen ezzel és a szintén érkező X2-vel együtt immár héttagúra bővülhet a BMW X családja, amivel ebben a tekintetben – bár valószínűleg csak ideiglenesen – átvenné a vezetést a prémiumok között. A sorozatgyártású verzió egyébként jövő év végén vagy 2019 elején érkezhet majd meg.

(Forrás: autopult.hu)