Jump to content

Átadták az első támogatott elektromos autót

2017. 01. 31. 11:00

A december 21-ig benyújtott pályázatok közel felét, 33-at még az idén véglegesítik, ez 47 tisztán elektromos gépjármű beszerzését teszi lehetővé első körben. A pályázatok között 13 magánszemély, 18 gazdasági társaság egy költségvetési és egy civil szervezet is van, jövő május elsejéig lehet pályázni.

Az állami támogatás 1,5 millió forint, a cégek és szervezetek több esetben nem csak egy autóra pályáznak. Az érdeklődők a Magyarországon kapható bruttó 15 millió forintot meg nem haladó elektromos gépjármű márkák közül válogathatnak.

A kormány már több éve dolgozik az elektromos közlekedés fejlődését szolgáló szabályozási és támogatási környezet kialakításán, a Jedlik Ányos terv tartalmazza azokat a lépéseket, direkt és indirekt ösztönző eszközöket és szabályozási feladatokat, amelyek az elektromos közlekedés elterjedéséhez szükségesek. A zöld rendszámú járművek különböző kedvezményeket élveznek, így például nincs regisztrációs adó, a villamosnergia áfatartalma visszaigényelhető, és ezeknek a kedvezményeknek a köre bővülni fog. Jelenleg mintegy 1200 zöld rendszámú autó közlekedik az országban, ezek egy része hibrid.

Egyszerűsítették idén januártól a töltőberendezések létesítésére és üzemeltetésére vonatkozó szabályokat, és a kormányzati beszerzéseknél is növelik az elektromos autók számát. Az elektromos taxik elterjedését is ösztönözni szeretnék.

Mala Ferenc, a BMW magyarországi márkamenedzsere elmondta: a zöld rendszám bevezetése fontos mérföldkő, ahogy a pályázati támogatás is lendületet adott az elektromos autók elterjedésének, ezeknek köszönhetően már több mint 150 elektromos BMW közlekedik Magyarországon.

Az első támogatott autót egy debreceni vállalkozás kapta, amivel a régiót környezetbarát módon és olcsón körbe tudja majd járni.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: MTI)