Jump to content

Megállapodott a bírságról a Volkswagen az amerikai hatóságokkal

2017. 01. 11. 19:00

Konkrét egyezségi tervezetben állapodott meg a Volkswagen AG az illetékes amerikai hatóságokkal az emissziós botrány büntetőjogi és polgári jogi bírságáról.

A megállapodás értelmében a Volkswagen 4,3 milliárd dollár bírságot fizet az ügy rendezésére. A tervezet a megfelelőségi és kontrolling rendszerek további erősítését is előirányozza egy független felügyelő kinevezésével a következő három évre.

A megállapodás leszögezi, hogy a Volkswagen vétkesnek vallja magát az Amerikai Egyesült Államok vonatkozó büntetőjogi törvényeinek megsértésében, elismeri a tényállást és megfizeti az ennek alapján kiróható bírságot.

Az egyezség megkötéséhez még a Volkswagen AG igazgatótanácsának és felügyelőbizottságának, valamint a konszern további érintett érdekeltségeinél az illetékes testületek hozzájárulása is szükséges. Az érintett testületek rövid időn belül napirendre tűzik az ügyet.

Az egyezség-tervezetet az Egyesült Államok illetékes hatóságainak és az ügyben eljáró bíróságoknak is jóvá kell hagynia - írja a Volkswagen közleménye.

Közelmúltbéli események a dízelbotrány "háza tájáról"

2016 januárja: Új katalizátort fejlesztettek ki a VW mérnökei, amellyel a dízelbotrányban érintett motorok emissziós értékei az előírt határértékek alá csökkenthetők.

2016 áprilisa: Német sajtójelentések szerint Charles Breyer szövetségi bíró közölte, hogy a tervezett megállapodás alapján a VW a tulajdonos igénye szerint vagy megjavítja, vagy visszavásárolja a dízelbotrányban érintett autókat, és számottevő kártérítést ad a tulajdonosnak. A VW továbbá a csalás révén keletkezett környezeti károk ellensúlyozására befizet majd egy környezetvédelmi alapba. A részleteket június 21-ig kell kidolgozni, így azt is, hogy miként lehet megjavítani az érintett 580 ezer autót. Azt még nem tudni, hogy a megállapodás mennyi pénzbe kerül majd a VW-nak. A Die Welt című német lap szerdán azt írta, hogy a VW autónként 5 ezer dollárt fizet a tulajdonosoknak. A cég ezt nem erősítette meg, és a ZDF német országos köztelevízió szerint más összegekről is hallani.

2016 novembere: A Bild am Sonntag német hírmagazin beszámolója szerint a motorok emissziós értékeinek manipulálására alkalmas szoftverfunkcióra bukkant még a nyár folyamán a kaliforniai CARB környezetvédelmi hivatal az Audinál.

2016 decembere: Az Európai Bizottság jogi lépéseket tesz hét uniós tagállammal szemben, mivel azok a Volkswagen-botránnyal összefüggésben figyelmen kívül hagyták a gépjármű-típusok jóváhagyására vonatkozó uniós szabályokat. A tagállamoknak az eljárás csütörtöki megindításától számítva két hónap áll rendelkezésükre, hogy válaszoljanak a bizottság felvetéseire. Ennek elmulasztása esetén az Európai Bizottság indokolással ellátott véleményt adhat ki részükre.

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: 24.hu)