Jump to content

Autóklub: Az autósoknak fel kell készülniük a téli közlekedésre

2017. 01. 09. 20:00

A nagy hidegben a gépkocsivezetőknek is fel kell készülniük a téli közlekedésre - hívta fel a figyelmet Pintér József, a Magyar Autóklub közlekedésbiztonsági szakág igazgatója.

Az extrém körülmények miatt fontosnak nevezte, hogy az autósok a hosszabb utat előre tervezzék meg, az apróbb részletekre is odafigyelve. Célszerű például indulás előtt teletankolni a gépjárművet - jelezte.

A szakértő kifejtette, hogy rétegesen kell öltözködni és nem tanácsos télikabátban vezetni. Ebben még a biztonsági övet is nehéz bekapcsolni, és a vezetést is akadályozhatja - jegyezte meg. Hozzátette, hogy nem javasolja a kapucni viselését vezetés közben, mert a perifériás látást akadályozza, és így balesetveszélyes.

Célszerű felkészülni az elakadásra is - mondta, javasolva, hogy a hideg időben vigyenek magukkal az autósok meleg teát termoszban, továbbá jó ha van az autóban hólánc, kesztyű.

Nem is olyan régen készült egy felmérés a téligumi használatáról. Erről röviden:

A Goodyear felmérésből kiderül, hogy az autósok közel tíz százaléka november végén is nyári gumival jár, és a megkérdezettek mintegy fele nem tudja, mikortól számít kopottnak és lecserélendőnek az abroncs.

A megkérdezett női vezetők 13 százalékának, a férfi sofőrök közel 6 százalékának autóján volt nyári gumi november végén. A legtöbb autós akkor tartja fontosnak a téli gumit, amikor leesik az első hó, nem pedig akkor, amikor az ajánlott, vagyis 7 fok alatti hőmérséklet esetén.

A válaszadók 17 százaléka nem tudja, hogy milyen gyakran kell ellenőrizni a profilmélységet az abroncsain, több mint fele úgy gondolja, hogy elég, ha szezon elején megnézi, jóllehet havonta, vagy hosszabb út előtt mindenképpen ajánlott az ellenőrzés.

Hogy miért érdemes téligumit használni?

(Forrás: Autokalauz.hu, MTI | Fotó: Autoloansolutions.ca)