Jump to content

Már majdnem 500 zöld rendszámos autó van Magyarországon

2016. 04. 17. 16:00

Az ilyen zöld rendszámmal ellátott járgányok egyébként számos kedvezményre jogosultak (melyekre üzemanyag-égető társaik nem). Az első különleges rendszámot egy BMW i3-as kapta meg még tavaly ősszel. 

A zöld rendszámtáblát 2015. szeptember végétől lehet igényelni. Az erre vonatkozó rendelet szerint alapvetően környezetkímélő járművekre lehet kérni a zöld rendszámtáblát, így például az elektromos járművekre, valamint a nulla emissziós járművekre, vagyis amelyek egyáltalán nem bocsátanak ki légszennyező anyagot.

Egyre többen kérik autójukra a zöld rendszámtáblát, mivel számos előnye van. Így például bizonyos helyeken ingyen lehet feltölteni a járműveket, egyes városokban - köztük a főváros összes kerületében - ingyen parkolhatnak, továbbá a gépjárműadó megfizetése alól is mentesülnek.

A rendszámtáblát bármelyik kormányablakban vagy okmányirodában lehet igényelni, az ügyintézési idő nagyjából tizenöt perc.

Márciustól Debrecenben és Kaposváron is ingyenesen parkolhatnak a zöld rendszámtáblás járművek, és hasonló szabályozás van érvényben például Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsen is.

(Forrás: Autókalauz, MTI | Fotó: MTI, Bevezetem.eu)