Jump to content

Pozitívan zárta a tavalyi évet az Audi

2016. 03. 03. 12:10

A nehézségek ellenére rekordeladással és árbevétellel zárta a tavalyi évet az Audi AG - jelentették be a vállalat vezetői csütörtökön a szokásos éves sajtótájékoztatójukon a vállalat németországi, ingolstadti központjában.

2015-ben 3,6 százalékkal több, összesen 1 millió 803 ezer 246 autót értékesítettek világszerte, 58,4 milliárd euró árbevételt értek el, amely 8,6 százalékkal magasabb, mint 2014-ben.

A vállalatnak Európában és Kínában is sikerült megtartania piacvezető szerepét a prémium szegmensben, ráadásul a vállalat értékesítési költségei 4,9 millió euróról 5,8 millió euróra nőttek az új piaci bevezetések miatt. Pénzügyi eredménye ugyanakkor 448 millió euróval alacsonyabb volt a 2014-es 841 millió eurónál.

A vállalat operatív eredménye 4,8 milliárd euró volt. A különleges hatásoktól megtisztított operatív eredmény 5,134 milliárd euró volt, amely közel azonos a 2014. évi 5,150 milliárd euróval. A vállalat árbevétel arányos nyeresége 8,8 százalék volt, szemben a tavalyelőtti 9,6 százalékkal. A vállalat vezetői ugyanakkor hangsúlyozták, ez az arány a stratégiailag megcélzott nyolc és tíz százalék közötti sávban mozog.

Rupert Stadler, az Audi AG igazgatótanácsának elnöke a dízelbotránnyal kapcsolatban sajnálatát fejezte ki, egyben hangsúlyozta: a jövőben az egyik legfontosabb üzleti elvük az őszinteség lesz. Ennek érdekében biztosította a megjelenteket, hogy mindenre kiterjedő vizsgálatot végeznek a vállalatnál. Jelenleg a közlekedési hatóság által már jóváhagyott műszaki megoldásokon dolgoznak, amelyekkel várhatóan az év végére fognak végezni.

"Tisztázni kell, hogy mi történt, egyben megoldást kell a találni a problémára. A botrányban érintett motorok 90 százaléka 4 hengeres, 2 literes TDI motor, amelyek szoftverfrissítést kapnak. A maradék 10 százalék 1,6 literes TDI motor, amelyek hardverét és szoftverét fogják frissíteni."

A három literes V6-os TDI motor Európában megfelel a követelményeknek, az Amerikai Egyesült Államokban pedig nemrég mutattak be egy műszaki megoldást, amelyet azonban a hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk.

Rupert Stadler hangsúlyozta, fontosak az Audinak az amerikai kereskedők: 40 városban háromszáz kereskedővel, s azok 11 ezer alkalmazottjával vannak kapcsolatban. 2008 óta több mint egymilliárd dollárt fektettek be az amerikai kereskedők az Audiba, s a tervek szerint 2020-ig hasonló mértékű összeget fognak befektetni. Az amerikaiak a botrány ellenére is bíznak a márkában, mert 2016-ban az Audit választották meg a legjobb autómárkának.

Mexikóban októberben kezdik meg a termelést, amely a legfontosabb növekedési pont lesz a kontinensen a márka számára.

Rupert Stadler elmondta azt is, hogy 2025-ig különböző elektromos modelleket vezetnek be a piacra, a termelés központja Brüsszel lesz. 2018-ban kezdődik meg Belgiumban a termelés, amely az elektromos mobilitás tekintetében úttörő lesz az Audinál. A következő években nagy hangsúlyt fognak fektetni a kutatás-fejlesztésre a Volkswagen csoporton belül.

A sajtótájékoztatón bemutatták az új Audi SQ7-et, amely nagy teljesítményű dízel szabadidő autó. A modell motorját Győrben gyártják. A jármű teljes vezetést támogató rendszerrel rendelkezik.

(Forrás: Autókalauz, MTI | Fotó: Topgear.com)