Jump to content

Hét százalékkal nőttek idén az európai autóeladások

2015. 12. 01. 17:32

Az európai autópiaci forgalom nem várt mértékű, hét százalékos növekedését regisztrálta az idén a német autóipari vállalatok szakmai képviseleti szervezete, a VDA.

Matthias Wissmann, a német a VDA (Verband der Automobilindustrie e.V.) elnöke a január-novemberi adatokra támaszkodó éves tájékoztatón kedden Berlinben elmondta, hogy a nyugat-európai autópiaci forgalom az idén 7 százalékkal, 13 millióra emelkedhet. Ilyen magas növekedéssel tizenkét hónappal ezelőtt még senki nem számolt - mutatott rá.

Kiemelte, hogy a legnagyobb európai autópiacok mindegyike növekedett, a német 4 százalékkal, a francia 5 százalékkal, a brit pedig hat százalékkal. Az olasz és a spanyol piac kétszámjegyű százalékos növekedést ért el, a portugál pedig 26, az írországi 25 százalékosat. Az Egyesült Államokban az eladások 5 százalékkal, 17,2 millióra növekednek idén, ami 2000 óta a legmagasabb érték.

Kínában, a világ legnagyobb autópiacán már nem lehet számítani az elmúlt évek lendületes növekedésére, de az eladások így is négy százalékkal 19 millióra emelkedtek - mutatott rá a VDA elnöke.

A németországi autópiac helyzetét részletezve Matthias Wissmann elmondta, hogy novemberben kilenc százalékkal 272 ezerre emelkedett az újonnan forgalomba helyezett személygépkocsik száma. Az első tizenegy hónapban 5 százalékkal 2,96 millióra emelkedett a forgalomba helyezések száma, a 12 havi végleges adat pedig 3,17 millió lehet, ami 4 százalékos növekedésnek felel meg.

A németországi autógyártás volumene 3 százalékkal 5,4 millióra emelkedett a január-novemberi periódusban. A teljes évre a VDA 5,7 milliós gyártási számot jelez előre, ami 2 százalékos növekedést jelent. Az idei lesz sorban a harmadik év, amikor nőtt a német autógyárak belföldi termelése.

A német márkák külföldi termelése az idén egy százalékkal, 9,45 millióra emelkedik, a német autógyárak globális termelése így átlépi a 15 milliós küszöböt. A VDA 4,4 milliós német autóexporttal számol az idei évre, 2 százalékkal magasabbra a tavalyinál. Januártól novemberig 4,1 millió autót exportáltak a német gyárak, három százalékkal többet, mint tavaly. A németországi üzemek exportaránya 77 százalékos.

Németországban 3,2 millió új autó forgalomba helyezésére számít 2016-ban a VDA. A német személygépkocsi export egy százalékkal 4,5 millióra emelkedik, a belföldi termelés pedig szintén egy százalékkal 5,8 millióra. Az ágazat értékesítési árbevétele és a foglalkoztatottak száma stabilan tartja majd magát jövőre. A német márkák külföldi termelése 3 százalékkal 9,7 millióra emelkedik jövőre - jelezte éves előzetes beszámolójában a német autóipari szakmai képviseleti szervezet, a VDA.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: Telegraph)