Jump to content

Van piacuk a minőségi használt autóknak

2015. 11. 19. 12:28

Van piaca a minőségi szolgáltatásokkal értékesített használt autónak Magyarországon, ezzel párhuzamosan azonban dinamikusan nő a használt autók adás-vétele a magánszemélyek között, valamint a külföldi autók magánimportja, amelyek olykor teret adnak a feketegazdaságnak.

2000-ben még felfutóban volt a használtautó-piac, amely 2005-ben érte el eddigi csúcsát mintegy 640 ezer eladott járművel. A 2008-as válság ezt a szegmenst is visszavetette, de az idén már újra több mint 500 ezer átírás várható, mintegy 10 százalékkal bővülve a tavalyi évhez képest.

A használt járművek kereskedelmében egyre nagyobb arányt képvisel a magánimport, az idén el fogja érni a rekord 130 ezer darabot. A folyamattal kapcsolatban a Daswleltauto rendszeresen hangoztatja aggályait, mivel sok öreg, gazdaságtalanul üzemeltethető öreg jármű érkezik így, és ez nemcsak a hazai járműállomány átlagéletkorát rontja, hanem torzítja a piacot is, mivel utat nyit a feketegazdaságnak.

Frank György hangoztatta: az import használt autók behozatalakor is kötelezővé kellene tenni az eredetiségvizsgát, hogy ne csak a jármű következő tulajdonoscseréje alkalmával lehessen kiszűrni az illegális alkatészeket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: Paulsdahlman)