Jump to content

Mától zöld rendszámot kapnak az elektromos kocsik

2015. 10. 13. 18:14

Egy korábbi tervezet egyik lépése a tegnapi napon teljesült be, miszerint a könnyebb megkülönböztetés érdekében,  a tisztán elektromos járgányok zöld háttérszínű rendszámtáblát kapnak. Az első szerencsés modell nem is lehetet más, mint a közkedvelt BMW i3.

Persze ez az egész hercehurca nem csak arra szolgál, hogy az emberek tudják egy-egy autóról, hogy az most épp hagyományos erőforrással üzemel, vagy pedig tisztán elektromossal. Az ilyen zöld rendszámmal ellátott járgányok jogosultak arra, hogy a nekik járó kedvezményeket igénybe vegyék.

De mik is ezek a kedvezmények? A tervek szerint az érintett kocsik ingyenesen parkolhatnának, a busz-, illetve a zöldautó sávokat használhatnák, és amikor szmog riadó van elrendelve - mivel üzemanyag égetés híján nem rontanák tovább a helyzetet -, ugyanúgy használhatóak lennének az utakon. Itt persze nem ér véget a történet, hiszen elvileg rájuk nem vonatkozna a dugódíj és az útdíj sem, ráadásul tömegközlekedési bérlethez is kedvezményesebben jutnának hozzá. Már csak azt nem tudni, hogy ebből tényleg minden megvalósul-e, illetve az sem, hogy ha igen, akkor mikor.

Abban viszont szinte mindenki egyet ért, hogy ezek az engedmények csak addig vehetőek igénybe, míg a tisztán elektromos autók el nem terjednek. Fogalmazhatunk úgy is, hogy ezzel a kezdeményezéssel akarják az embereket a zöld kocsik vásárlására sarkalni.

Az első különleges rendszámot egy BMW i3-as kapta meg, viszont ahogy a képeken is látszik, nem az egyes sorszámút.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: MTI)