Jump to content

Az alacsony légnyomás nagyobb üzemanyag-fogyasztást eredményez

2015. 06. 06. 12:00

A nyári hőség nagyon meg tudja viselni a személygépjárművek abroncsait, éppen ezért a Continental Hungaria Kft. és az ORFK-OBB közösen hívták fel az autósok figyelmét arra, hogy miért is fontos odafigyelni a gumiabroncsnyomásra.

Köztudott, hogy a legtöbb közúti balesetet a személyautók okozzák és sok esetben a gumiabroncsok nem megfelelő állapota áll a háttérben. Éppen ezért nem szabad elhanyagolni a kopott, illetve nem az évszakhoz illő autógumik lecserélését, továbbá az előírt légnyomást is érdemes leellenőrizni, főleg, ha nagyobb útra készülünk.

A Continental vizsgálatai arra világítottak rá, hogy a szükségesnél 0.2 bar-ral alacsonyabb nyomás 1%-kal magasabb üzemanyag-fogyasztást, valamint 10%-kal rövidebb élettartamot eredményezhet. A 0.6 bar-ral kisebb gumiabroncsnyomás esetén pedig 4%-kal nőhet az üzemanyag-felhasználás, valamint az előírtnál jóval alacsonyabb légnyomás miatt akár 45 százalékkal csökkenhet a gumiabroncs élettartama. Ha a szükséges ellenőrzéseket elvégezzük, akkor mindezek mellett a közúti balesetek előfordulásának mértéke is csökken, hiszen a gumiabroncsnyomás a jármű kezelhetőségére is hatással van.

Fontos, hogy az egyéb alkatrészek felülvizsgálata se maradjon el, kiemelt figyelmet kell fordítani a fékek, a fényszórók, a kormánymű és a lengéscsillapítók vizsgálatára is. Ha nem tudjuk pontosan hogyan is kell ezeket áttekinteni, érdemes szervizhez fordulni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat

(Szerző: Nagy Ádám | Forrás: Continental | Fotó: Automobilesreview)