Jump to content

A Google autonóm technológiája tovább fejlődik

2015. 04. 14. 20:00

Mint arról korábban beszámoltunk több ízben, a Google is dolgozik olyan járgányon, amely képes lehet beavatkozás-mentesen közlekedni az utakon. Most egy újabb problémát vetettek fel, amelynek orvosolásán már dolgoznak, de azért előtte szabadalmaztatták, ki tudja mi sülhet ki belőle…

A legnagyobb autógyárak, meg az egyéb multinacionális cégek már hosszú-hosszú ideje dolgoznak az autonóm technológián, de olyan sok váratlan szituáció elé kerülhet egy járgány, hogy ezeket az eseteket nagyon nehéz leprogramozni. Bár ha ésszerűen gondolkodunk, szinte lehetetlen küldetés egy 100%-ban automatikus autót létrehozni. A végtelenségig sorolhatnánk, hogy mi minden lephet meg minket az utakon, és amire nincs „megtanítva” egy gép, azt a helyzetet képtelen orvosolni. Ez a beavatkozás-mentes elképzelés csak és kizárólag akkor valósulhatna meg, ha mindenki erre a rendszerre állna át, és valljuk meg ez eléggé irreális. Szép fokozatosan kell ezt a dolgot felépíteni, és idővel talán megvalósulhat a Google, a BMW, az Apple, az Infiniti (satöbbi, satöbbi) elképzelése.

Jelen esetünkben nem is arról van szó, hogy a Google már holnaptól árusítaná termékét, sokkal inkább egy megosztott technológiáról van szó. Magyarán: Olyan szenzorok kerülnének megtervezésre és beépítésre, amelyek képesek megállapítani, hogy az előttünk lévő akadály egy dugó, egy lerobbant autó félig az út szélén, vagy egy vonuló jószág csorda. Amint ez megtörtént az irányítás a mi kezünkbe kerülhet, ha az szükséges.

Mind a három esetben más és más az eljárás. Ha dugó vagy torlódás akadályoz minket a haladásban, akkor értelmetlen a megkerülést erőltetni. Viszont a lerobbant autó és a vonuló állatok esete már más tészta, hiszen ott egyértelműek kitérhetünk mögülük (feltéve, hogy a kocsi nem áll keresztbe, vagy a jószágok nem szlalomozva, az egész úton szétszórva helyezkednek el). Magyarán rengeteg itt a „HA”, amin dolgoznak jelenleg a Google mérnökei, illetve szabadalmaztatták is elképzelésüket. Kíváncsian várjuk a fejleményeket!

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: Wired)