Jump to content

11 fokozatú sebességváltót fejleszt a Ford

2015. 04. 12. 14:00

A Ford szabadalmaztatná 11 fokozatú automata sebességváltóját, melyről egy vázlatszerű műszaki rajzot is megosztott a napokban. Ez az elképzelés még eléggé gyerekcipőben jár és közel sem biztos, hogy meg is fog valósulni, mindenesetre elég érdekesnek ígérkezik.

Évtizedekkel ezelőtt 3 és 4 fokozatú automata sebességváltók voltak forgalomban, és akkoriban úgy gondolták, hogy ennyi a maximum, amit ki lehet hozni ebből a technológiából. Persze ez egy elhamarkodott kijelentés volt, elvégre azóta a fokozatok száma több, mint a duplájára nőttek.

Például a Ford F-150 Raptor egy 10 fogaskerekes automata hajtóművet tartalmaz, szóval az amerikai gyártó mérnökei lehet közelebb járnak a megoldáshoz, mint azt gondolnánk. A belsőégésű motorok gazdaságos teljesítményüket csak viszonylag kis fordulatszám tartományban képesek szolgáltatni. Szóval minél több fokozatunk van, annál kevesebb üzemanyagot éget el a járgányunk. Persze ez egy nagyon leegyszerűsített összefoglalása volta témának, de a lényeg azért benne van.

Az autógyárak szinte minden nap előrukkolnak valamilyen szabadalmaztatási ötlettel, amiknek nagy része soha az életben nem valósul meg. Lehet ez is egy ilyan törekvés lesz, de ne ítélkezzünk idejekorán. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Szerző: Nagy Ádám | Fotó: Usautomotiveinc)