Jump to content

273 ezer autós váltott KGFB-t az év végén

2015. 02. 17. 15:02

Jóllehet az év végén 2,2 millió autós volt jogosult kötelező gépjármű felelősségbiztosítót (kgfb) váltani, csak 273 ezer cserélte le addigi biztosítóját, s számuk messze elmarad attól, ahányan az elmúlt években váltottak - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden.

A szakmai szervezet adatai szerint 4,2 millió kgfb-köteles gépjármű van Magyarországon. Ebből 2,7 millió a magántulajdonban lévő személygépkocsik száma, amelyből 1,4 milliónak még mindig január elsejére esik a kötelező biztosítási évfordulója. A 2010 január első napjától vásárolt gépjárművekre már a vásárlás napjától egy évig tart a kötelező biztosítás.

A korábban vásárolt járműveknél maradt az év végi lejárat, illetve váltás lehetősége: 2010-ben 1,3 millió autós váltott biztosítót az év végén, 2013-ban 400 ezer, míg a múlt év végén 273 ezer.

A Mabisz felhívja az érintettek figyelmét arra, hogy az aktuális kgfb-részletnek 60 napon belül, azaz március 1-ig be kell érkeznie a biztosítóhoz. Akik a fizetést határidőre nem teljesítik, azoknak díj-nemfizetés miatt megszűnik a szerződésük, és a díjjal nem fedezett időszakra fedezetlenségi díjat kell fizetniük.

A fedezetlenségi díj járműkategóriánként eltérő, de jóval több a normál kgfb-díjnál. Így személygépjárművek esetében - az autó teljesítményétől függően - 270-630 forint, a motorkerékpároknál pedig 40-210 forint naponta. A fedezetlenségi díj a haszon gépjárműveknél a legmagasabb, például a vontatóknál eléri a napi 2500 forintot - áll a közleményben.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: KKVplusz)