Jump to content

Az autóhitelesek nem jártak most jól

2015. 01. 15. 17:30

A lépés elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább az, hogy a svájci jegybank csütörtökön délelőtt váratlanul eltörölte az euróval szembeni árfolyamküszöbét, aminek hatására a frank jelentősen erősödött az euróval és más devizákkal, így a forinttal szemben is.

Az MTI-nek nyilatkozó devizapiaci elemzők szerint az autóhiteleseknek fájhat leginkább a svájci frank erősödése, a lakáshitellel rendelkezők túlnyomó többségét nem érinti az árfolyamváltozás, hiszen ők már rögzített árfolyamon törlesztenek. Az elemzők figyelmeztettek arra is, hogy a magyar bankrendszer számára újabb sokkot jelenthet a heves árfolyammozgás.

Londoni pénzügyi elemzők úgy vélték, szinte bizonyosan elkerülhetetlen lesz az SNB devizapiaci intervenciója, miután az euróval szemben több mint három éve alkalmazott árfolyamvédelmi küszöb váratlan törlése után a svájci frank hatalmas mértékű erősödésbe kezdett. Szakértők szerint a lépés nyomán várhatóan továbbra is érvényesül a svájci frankra ható erősödési nyomás, különösen akkor, ha az eurójegybank (EKB) jövő heti kamatdöntő ülésén szuverén euróövezeti kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési ciklust jelent be.

Samu János, a Concorde Értékpapír Zrt. elemzője elmondta: "Óriási tehernövekedést okoz a svájci frank árfolyamának emelkedése azoknak a devizahiteleseknek, akiknek a forintosítással nem rögzítették a törlesztőrészletek árfolyamát, ezek jellemzően az autóhitelesek."

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: Pauldixonphotography)