Jump to content

Az okostelefonos jogsi a jövő?

2014. 12. 26. 12:00

Abban a korban élünk ahol minden digitalizálásra kerül, sőt még a digitalizálást is digitalizálják a digitalizálás előtt. A legújabb kezdeményezés, hogy a jogosítványok legyenek hivatalos úton betáplálva okostelefonunkba, ezáltal elkerülhetőek lennének az ebből kiinduló szabálysértések.

2015-től már fejlesztik azt az applikációt, amely helyettesítené számunkra a jogosítvány fizikai ottlétét. Első körben Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilisen programozzák le az alkalmazást.

Természetesen ez a kezdeményezés egy jó ideig nem lenne kötelező, hiszen nincs is mindenkinek okostelefonja. Mindössze arról lenne szó, hogy aki úgy gondolja, hogy feledékeny, vagy szimplán elővigyázatos, az kihasználhatja majd az applikáció előnyeit.

Természetesen mint minden innovációnak, ennek is vannak ellenkezői, akik szerint ezzel komoly személyiségi jogok kerülnének megsértésre. Elvégre ki tudhatja, hogy egy háttérben futó alkalmazás nem bukkan-e fel pont ellenőrzéskor és ezzel olyan információkat szolgáltatna ki telefonunk a rendőr számára, ami semmiképpen sem tartozik rá. Bizonyára ezen a szemponton sem fognak elsiklani a fejlesztők.

(Forrás: Autokalauz | Fotó: PC-Tablet)