Jump to content

Rekordszintű többlet a külkereskedelemben

2014. 12. 08. 16:00

Tovább folytatódott az ország külkereskedelmi forgalmának bővülése szeptemberben, a növekedés soha nem látott mértékű, 939 millió eurós külkereskedelmi többletet eredményezett, amely 85 millió euróval több, mint egy évvel korábban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A közlemény kiemeli: a kedvező adatok többek között a gazdaság növekedésének, a tartósan erősödő ipari termelésnek - így a járműgyártásnak és a kapcsolódó iparágak teljesítményének - valamint a fogyasztás bővülésének köszönhetők. A nyári szabadságolások okozta átmeneti gyárleállások után a vállalatok újraindították termelésüket, ennek köszönhetően pedig visszatért a lendület a külkereskedelem teljesítményébe is - mutat rá a tárca.

A növekedés mozgatója továbbra is a közúti járműipar, amelynek kivitele 40 százalékkal haladta meg a múlt évi szeptemberi szintet. A feldolgozott termékek exportjában 7,1 százalékos emelkedést mértek, a behozatalban pedig ennél is nagyobb, 9,8 százalékos emelkedés volt megfigyelhető a 2013. január-szeptemberi időszakhoz képest. A vizsgált időszakban a gyógyszer és gyógyszerészeti termékek kereskedelme 5 százalék körüli bővülést ért el. Az energiahordozók importja 12 százalékkal haladta meg az előző időszakban mért szintet, ami mögött a gáztározók feltöltése áll.

Az EU tagállamok felé irányuló export közel 10 százalékkal, a behozatal 14 százalékkal bővült az év első kilenc hónapjában - olvasható az NGM közleményében.

(Forrás: Autokalauz és MTI | Fotó: Flickr)