Jump to content

Több autót helyeztek forgalomba novemberben

2014. 12. 01. 14:00

Novemberben 5901 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 19,2 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tizenegy hónapban 20,1 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma, s elérte a 61 399-et - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) hétfőn az MTI-vel.

Az MGE szerint a személyautók eladásának növekedése folytatódik, s az év végére jelzett növekedés is tartható. A kishaszon jármű piacra továbbra is pozitívan hat a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja. Az eladások már elérik a válság előtti értékesítések 70-75 százalékát.

Novemberben 1613 új kishaszon járművet helyeztek forgalomba, 8,2 százalékkal többet, mint 2013 novemberében. Január-novemberben 13 951 került forgalomba, a növekedés 40,7 százalék volt.

Az MGE szerint a motorkerékpárok piaca továbbra is gyenge, tizenegy hónap alatt csupán 1797 járművet helyeztek forgalomba, amely a tavalyi nagyon alacsony teljesítményt sem éri el.

A nagyhaszon jármű piac esetében bár a novemberi adatok visszaesést mutatnak - a forgalomba hozott új járművek száma 29,7 százalékkal 452-re csökkent -, de éves szinten még így is némi, 2,3 százalékos növekedés figyelhető meg.

Az egyesület úgy véli, sajnálatos, a vásárlók és a magyar állam érdekeit sem szolgálja, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, vagyis jelentős arányban, több mint 70 százalékban kerülnek az országba 10 évesnél idősebb, ezen belül pedig 15 évnél idősebb autók.

Az importőrök tovább folytatják a márkaszervizeket bemutató kommunikációs kampányt, amely a jogi környezet változásával együtt - a cégautó javítási áfa fele visszaigényelhető -, már érzékelhető elmozdulás hozott a legális szervizek irányába - jegyezte meg az MGE.

(Forrás: autokalauz.hu és MTI | Fotó: desktopwallpapers4.me)