Jump to content

Csak araszolgatnak a sztrádák Romániában

2014. 11. 11. 12:04

Lassuló ütemben épülnek az autópályák Romániában a Krónika erdélyi magyar napilap keddi számában közölt összeállítás szerint. Míg 2013-ban 116 kilométer autópályát adtak át, 2014 végéig csak 56 kilométerrel bővül a hálózat, 2015-re pedig csak 17 kilométer sztráda átadása várható.

A napilap az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR) által közzétett adatsor alapján közölte, idén a nagylaki határátkelőt Nagyszebennel összekötő dél-erdélyi pályának adják át egyes szakaszait. Megnyitják a forgalom előtt a Nagylak-Arad-sztráda első 22,2 kilométeres szakaszát, átadnak a Temesvár és Lugos között egy 6 kilométeres szakaszt, és a Szászváros-Nagyszeben közötti távon egy 22,1 kilométeres szakaszt.

A hivatalos közlés alapján jövőre elkészülhet a Nagylak-Arad-autópálya, továbbá dolgozni fognak a Bukarestet Ploieşti-tel összekötő sztrádán, előbbin 10,664 kilométeres hosszabbítás, utóbbin pedig 6,5 kilométeres előrehaladás várható.

Az autópálya-társaságnál három közbeszerzési eljárás lebonyolítása van folyamatban: tervezőt és kivitelezőt keresnek az Ártánd-Bors határátkelőt Marosvásárhellyel összekötő észak-erdélyi autópálya egyes szakaszaira.

A Krónika emlékeztetett arra, hogy Dan Sova korábbi szállításügyi miniszter áprilisban még azt ígérte, hogy 2020-ig 1800 kilométerrel bővül a romániai autópálya-hálózat, hivatali utódja, Ioan Rus viszont egy olyan infrastruktúrafejlesztési tervet bocsátott október elsején közvitára, amely szerint 2030-ig csak 656 kilométer pálya épül. A korábban tervezett autópályák egy részét gyorsforgalmi utakkal helyettesítették.

Romániát jelenleg 644 kilométer autópálya szeli át, amiből 530 kilométer a rendszerváltás óta eltelt negyedszázadban épült.

(Forrás: autokalauz.hu és MTI | Fotó: MTI)