Jump to content

Peking elkezdett tisztulni

2014. 11. 06. 10:00

Megszigorították a kínai főváros biztonsági intézkedéseit, megritkították az utak forgalmát, és kitisztították a levegőt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak különböző szakértői és csúcstalálkozói előtt, amelyekre mások mellett Barack Obama amerikai elnököt és Vlagyimir Putyin orosz elnököt is várják.

A fővárosi önkormányzat az APEC-találkozókkal kapcsolatos intézkedésekhez a lakosság támogatását és megértését kérte. Mivel a fővárosban már forgalomkorlátozásokat léptettek életbe, és az utakon felváltva közlekedhetnek a páros és páratlan rendszámú autók, megnőtt a tömegközlekedéssel utazók száma. Mindez a metróban és a buszmegállókban csúcsidőszakban a korábbinál is nagyobb tömeget, torlódást okoz.

A széntüzeléssel működtetett üzemek működését felfüggesztették, az építkezéseket sok helyütt a szálló por koncentrációjának csökkentése érdekében ideiglenesen leállították. Ezekhez hasonló lépéseket tett a szomszédos Hopej tartomány is. Ugyanitt öt városban tíz napra kivonták az autók 30 százalékát a forgalomból.

Peking nagyobb részében az utakról kitiltották a nagyobb károsanyag-kibocsátású járműveket, az állami intézmények szolgálati autóinak közlekedését korlátozták, az önkormányzati és más állami intézmények dolgozóinak egy része munkaszünetet kapott, bizonyos hivatalok - mint például a házassági nyilvántartásba vételi iroda - felfüggesztették az ügyfélfogadást.

Az intézkedések eddig hatásosnak bizonyultak: Peking felett már az elmúlt napoktól kék az ég, az utak járhatók. A belvárost összesen 450 ezer virágcserépből - különböző helyeken - egyedi kompozíciók díszítik.

(Forrás: autokalauz.hu és MTI | Fotó: autoblog.com)