Jump to content

735 mérföld egy töltéssel

2014. 11. 02. 12:00

Egy átalakított Mazda5-ös, egyetlen töltéssel tett meg 735 kilométert Szlovéniában. Az közép-európai ország eddig nem tett az autóiparhoz túl sokat, viszont a Metron Institut nagy áttörést ért el ezzel az eredménnyel. A cég nem ment bele a részletekbe egyelőre, csupán néhány információt árultak el.

Nemrégiben Andrej Pečjak és társa Jasna gyurmázott át egy Mazda5-öst, melyet utána meg is járattak Bled (Szlovénia) és Dubrovnik (Horvátország) között. Újratöltés nélkül 735 kilométert tettek meg, változó terepen és megpakolt csomagtartóval úgy, hogy 65 km/órás átlagsebességet jegyezhettek a túra végén.

Pontosan nem közölték, hogy milyen technológiát alkalmaztak a szerelési munkálatok alatt, de természetesen néhány dolgot elárultak közleményükben. 96 lítium polimer kobaltot tároltak az akkumulátor celláiban. Továbbá 80 km/h-ig semmiféle légbeömlő nem szükséges a hűtési rendszerhez. Ezt mérésekkel nem tudják még alátámasztani, csak arra tudnak hagyatkozni, amit a tesztelések alatt tapasztaltak.

Az alábbi képen Andrej Pečjak látható azzal a Mazda5-össel, amivel véghezvitték a 735 kilométeres túrát.

(Forrás: autoblog.com és autokalauz.hu | Fotó: autoblog.com és auto.tlap.hu)