Jump to content

A Mercedes bemutatta a jövő kamionját

2014. 09. 24. 16:00

Tablethalmok és kipihent, jól öltözött sofőrök – ilyen lesz a Mercedes-Benz szerint a közúti szállítmányozás jövője. Tíz esztendő múlva önvezető kamionok róják majd az autópályákat, vezető helyett felügyelővel a volán mögött. A különleges, LED-es megvilágítással kissé Transformer arcúvá váló kamiont csúcstechnikával zsúfolták tele a Mercedes-Benz illetékei.

A Future 2025 néven futó projektet meglehetősen komolyan gondolja a gyártó: a tanulmány modellt bizony már szimulált körülmények között, közúton 80 km/h-s tempóval tesztelik. Ez pedig azért is olyan érdekes, mert a teherautó autonóm, azaz önálló közlekedésre is képes.

Nem csak magát vezeti, de még kvázi sajátos kommunikációs rendszerrel is rendelkezik a kamion. A teherautó arca ugyanis különböző színekben pompázhat, attól függően, hogy mi történik: irányváltáskor narancssárgán tud villogni az adott oldalon, autonóm közlekedésnél pedig kéken világít.

Belül a végletekig letisztult formákkal alkották meg a jövőt az illetékesek, amelybe a futurizmust a tabletek széles választéka adja. A vezető nézegetheti a műszercsoportot helyettesítő képernyőt, de tekingethet a hasonló megoldással létrehozott visszapillantóba is. Ha pedig a tízkerekű önmagát vezeti, a saját tabletjével tervezgetheti az útvonalat. A radarok és a sztereo kamerák a Mercedes-Benz személygépjárműveiről ismerősek, összehangolt működésükkel pedig a teljes környezetét látja a teherautó, így pedig tökéletesen képes autópályán közlekedni.

A projekt elnevezéséből nem nehéz kiismerni a Mercedes-Benz szándékait. Miközben az első önvezetésre képes személyautót 2020-ra ígéri a gyártó, úgy tűnik, a teherautók terén még 5 évet kell erre várni. Ekkor még valószínűleg egyik modell sem lesz teljes mértékben önvezető, de a legtöbb hibalehetőséget tartogató szakaszon, az autópályán, el tudják ragadni tőlünk a volánt, ha azt úgy akarjuk. Addigra már egészen biztosan elcsépelt lesz az önvezető autós humor, addig viszont kihasználva a lehetőséget megnézhetjük, hogy mi történt, amikor Michael Knight Mercedes-re cserélte le KITT-et.

(Forrás: autokalauz.hu és autopult.hu | Fotó: mercedes.com)