Jump to content

Vezeték nélküli töltés az EV autóknak

2014. 08. 23. 12:39

A Qualcomm már hosszú ideje foglalatoskodik az elektromos autók vezeték nélküli feltöltésének technológiájával. A projekt eljutott arra a szintre, hogy a gyakorlatba is elkezdjék alkalmazni és ez által tesztelni is. Néhány éven belül a luxusautókat el akarják látni ezzel a Halo rendszerrel, szóval már nincs messze a nagy áttörés.

A kezdeti stádium óta rohamosan fejlődik az elektromos autógyártás. Mikor már azt hinnénk, hogy semmi újat nem tudnak felmutatni, jön egy újabb innovatív ötlet és megvalósítás. Jelen esetben a Qualcomm szolgáltatja ezt nekünk, akik már hosszú évek óta foglalkoznak az elektromos autók vezeték nélkül való feltöltésével. Olyan szintre jutott ez a projekt, hogy már a gyakorlatban is kipróbálják, a BMW i3 és i8-as modelleken.

A Halo névre hallgató technológia nagy úttörés lenne ezen a piacon, hiszen jelentősen kényelmesebbé tenné az aksik feltöltését. A Qualcomm több milliárd dollárt ölt már bele ebbe a projektbe, de a költségek a továbbiakban nem fognak leapadni. A cég előrejelzése szerint 2017-ben már a magánszemélyek számára is elérhető lesz ez a rendszer, de először csak a luxusautókban.

A működési elvről egyelőre nem sok információt osztottak meg a nagyvilággal. Annyit azonban tudunk, hogy a Qualcomm Halo WEVC rendszer két fő részből áll: egy alap töltőegységből és az autón megtalálható töltőegységből és ezeknek véges számú részegységei lehetnek.

(Forrás és Fotó: qualcommhalo.com)