Jump to content

Beépített kamera figyeli a telefonálókat

2014. 08. 23. 16:00

Brazil tudósok kifejlesztettek egy technológiát a vezetés közbeni telefonálás ellen. Persze nem akadályozza meg a be- és kimenő hívásokat, mindössze egy olyan szenzorról van szó, amely érzékeli, ha a volán mögött ülő személy a mobilját a füléhez emeli és erről riasztást is küld a megfelelő személy felé.

A legtöbb utakon történő baleset a telefonálók miatt történik, de konkrétabban azok miatt, akik fél kezüket ilyenkor a telefon tartására szentelik, és nem használnak kihangosítást, vagy headset-et…stb. A brazil tudósok megtalálták a megnyugtató megoldást aggódó szülők, cégek és autót bérbe adó vállatok számára. Ez a bizonyos szenzor érzékeli azon mozdulatokat és gesztusokat, amelyek a telefonálás ismérvei. Ezt követően küld egy riasztást vagy a szülőknek, vagy a cégnek (vagy annak, aki ezt igényelte), ezáltal ők tudatában lesznek a gondatlan vezetésnek.

A karambollal végződő balesetek 65%-át az előzi meg, hogy a volán mögött ülő személy tárcsáz vagy étkezik. Az a pár másodperc nem oda figyelés, 100 km/h-s sebesség mellett, több mint 100 méter vakon vezetést jelenthet.

2015-től meg lehet vásárolni ezt a rendszert. A Santa Catarina State egyetemen jelenleg azon dolgoznak, hogy emelkedő sebességgel párhuzamosan a szerkezet érzékenysége is növekedjen. Magyarán, ha alanyunk 60 km/h-val vezet, még nem biztos, hogy megy a riasztás, viszont mondjuk 100 km/h fölött már imitálni sem ajánlatos a telefonálást, mert beriaszthat. Bár bizonyára úgy van megtervezve a műszerfalba beépített szenzor, hogy a gesztusokat 100%-os precizitással ítélje meg.

(Forrás: autoexpress.co.uk | Fotó: news.com.au)