Jump to content

Egyszerre két Hyundai

2014. 08. 22. 12:20

A Hyundai kifejezetten jó úton halad, hogy tovább növelje megbecsülését és egyben eladásait. Mindezt pedig nem csak autóik minőségének folyamatos javításával és „folyékony szobrászat” formanyelvük tökéletesítésével próbálják elérni, hanem technológiai arzenáljuk elengedhetetlen fejlesztésével is. Jó példa erre, hogy hibrid hajtásláncuk tesztelése már javában zajlik.

A dél-koreaiak pedig első körben nem egy meglévő modelljük elektromos hajtáslánccal való felvértezését tűzték ki célul, hanem a Toyota példájára önálló hibrid modellt szeretnének készíteni, akárcsak a Prius. Bár a már többször látott prototípusok az i30 karosszériáját viselik, rögtön két különböző változatot is felfedezhetünk köztük. Ugyan csak aprócska jelek utalnak rá, mégis úgy látszik, nem csak a Priusnak, hanem egy nagyobb verzióval egy csapással a Prius+-nak is ellenfelet állítana a Hyundai.

Az álcázott öszvérek elektromos hajtásáról az autó alvázáról napvilágra került beszámolók árulkodnak, ahol az autógyártásban is jól ismert vastag, narancssárga nagyfeszültségű kábel fut végig a hátsó ülések alatt található akkumulátorcsomagtól egészen a motortérig. Belül is találni néhány gyanús, félkész részletet, mint a műszerfal mögül – nagy valószínűséggel a motortérből – érkező rézkábel, amely szintén a hátsó üléseknél végződik egy tekercsben.

A Hyundai az eredeti tervek szerint egy konnektorról tölthető hibrid hajtásláncot szeretett volna piacra dobni, amelyhez lítium-polimer akkumulátorokat csatlakoztattak volna. Ám úgy tűnik a mérnökök meggondolták magukat, hiszen az eddig emlegetett prototípusok minden jel szerint egy normál hibridet takarnak – még ha ezt nem is állíthatjuk teljes biztossággal. Az mindenesetre biztos, hogy pár éven belül már több elektromotorral is felszerelt autót dobhatnak piacra a dél-koreaiak, amivel újabb szeletet hasíthatnak ki a piacból.

(Forrás: autopult.hu | Fotó: thecarconnection.com)