Jump to content

Kínában is várható az önjáró autó

2014. 08. 04. 11:47

Kínai cégek bejelentették, hogy elkezdtek dolgozni az önjáró autó projekten és hozzáfűzték, hogy semmi sem lehet benne külföldi. Ez a kritérium eddig teljesíthetőnek látszik, hiszen a partnercégek mind belföldiek. Felröppent még egy hírt, miszerint az idei év végén már kész lesznek az önjáró biciklik.

Egyre több hírt, képet és videót kapunk arról, hogy az önjáró autó elképzelés valóban megvalósítható. A katonaságnál már van is használatban ilyen járgány, de például a Google is szivárogtatott ki videót egy prototípusukról. A világ rendje, hogyha egy nagy multi belevág valamibe, azt előbb-utóbb követni fogják.

Legutóbb a legnagyobb kínai autógyártó SAIC és az internetes óriás Alibaba jelentette be, hogy dolgoznak a projekten és úgy szeretnék megvalósítani a saját önjáró autójukat, hogy csak kínai cégek keze munkája legyen benne. Ezt azért is tartják fontosnak, mert így hatékonyabban működhet egy ilyen járgány.

A napokban erősítette meg a "kínai Google"-ként is emlegetett Baidu, hogy vezető nélküli autót fejleszt. Az autó mesterséges intelligenciát és érzékelő rendszert alkalmazva képes lesz a közlekedési jelzések értelmezésére, hangalapú utasítások végrehajtására, és az utak állapotának felmérésére. A jármű szoftvere az összegyűjtött információk kiértékelése után maga dönt majd az útvonalról, és határozza meg az optimális sebességet.

(Fotó: gizmodo.com)