Jump to content

Hyperion XP-1

2020. 08. 17. 08:26

356 km/órás a végsebessége és több mint 1600 kilométert is megtehet egy feltöltéssel az amerikaiak hidrogénhajtású szupersportautója, a Hyperion.

Kaliforniai vállalat a Hyperion és nem véletlenül nem hallottunk róluk eddig, az XP-1 ugyanis az első autójuk. Ez pedig egy elég erős belépő lett, hiszen rögtön a szupersportautók közé hoznak valami egészen újat. A merészség nem csak a formára értendő, hanem a hajtásra is. A titán megerősítésű kompozit karosszériás Hyperion XP-1 úgy néz ki, mintha egy sci-fiből gurult volna ki.

Érdekesség a kevlar kompozit diffúzor, a LED-es világítés és az aktív aerodinamikai elemek, melyek közül a leglátványosabbak az oldalsó lapátok, amik állításuk szerint nagy kanyarsebességet tesznek lehetővé. Nem mellesleg napelemek is találhatóak a Hyperion oldalán, amivel követni tudják a nap pályáját. Elöl 457 mm-es, hátul pedig 432 mm-es karbon-kerámia féktárcsák vannak a 20 és 21 colos felnik mögött. A beltérben hajlított 98 hüvelykes kijelző található és gesztusvezérlés.

A Hyperion különlegessége, hogy hidrogén hajtású. A hidrogént ráadásul szénszálas tartályban tárolja és ebből generál energiát a villanymotorok számára. Az 1032 kg-os Hyperion 2,2 másodperc alatt éri el a 60 mérföld/órás tempót (96 km/óra) és 356 km/órás végsebességre képes. A hatótávja igazán meglepő, akár 1635 km-t is elmegy egy feltöltéssel. Hidrogénnel pedig 5 perc alatt újratankolható. Az XP-1-et 300 példányban szeretnék majd gyártani 2022-től.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)