Jump to content

Önmaga kihívója – Opel Crossland X 1.6 CDTI teszt

2017. 09. 25. 18:28

Egy Peugeot, ami tulajdonképpen Opel. Avagy egy Opel, ami tulajdonképpen Peugeot. Megérkezett tesztünkre az Opel Crossland X, amely a villámos gyártó első terméke, amely a franciák hatékony inputjával mutatkozott be, a Peugeot 2008 alapjain feléledve. A modell pedig alaposan megkavarja a viszonyokat, erős kettős, sőt hármas küzdelmet hozva.

Miben erős az Opel? A belső tér minőségében, a futómű kialakításában, a műszaki igényességben. És miben erős a Peugeot? A jó helykihasználásban, a könnyű felépítésben és (ezzel együtt) a hatékony működésben. Adjuk össze a kettőt, és jó eséllyel az adott kategória legjobb modelljét kapjuk. A Crossland X esetében nem teljesen ez történt, de a kis crossover így is alaposan felforgatja az erőviszonyokat: azokon a területeken ügyes, ahol az Opelek hagyományosan nem brillíroznak, míg a villámosok erősségei távol maradnak tőle.

De nézzük a konkrét számokat! Az ügyesen átalakított, aktuális Opel-fazonban készült formák kívül visszafogott helyet foglalnak, belül viszont annál nagyobb teret tudnak magukénak. Négy felnőtt gond nélkül elfér, a csomagtartó pedig alapból 410 literes, de ha hátul gyerekek ülnek, az üléspad előrecsúsztatásával további 110 litert nyerhetünk. Mindez ráadásul 1220 kg-os üres tömeggel párosul, amelyhez az 1,6 literes dízelmotor 120 lóerőt és hangsúlyos takarékosságot szolgálat. Jól hangzik, nemde?

Mi a helyzet házon belül? Az Opel Mokka X összesen 160 kilóval nehezebb, úgy, hogy mindössze 6 centivel hosszabb, másféllel szélesebb és kb. 5-tel magasabb – a különbség tehát jól érzékelhető. Ezzel szemben a Mokka X csomagtartója tulajdonképpen kisebb is alaphelyzetben, de a magasságkülönbség jól látszik: a 200 ezres panorámatetővel a Crossland X hátsó fejtere 1,8 méternél nagyobb személyek esetén korlátos.

 

(Forrás: autopult.hu)