Jump to content

Skoda Fabia - Törésteszt

2014. 11. 23. 14:00

A Skoda Fabia ötcsillagos eredménnyel zárta az Euro NCAP töréstesztjét. A cseh gyártó nemrég bemutatott kisautója a felnőtt- és gyermek utasvédelem, a gyalogosvédelem és a biztonsági segédrendszerek területén is jól vizsgázott. A Fabia biztonsági fejlesztései között még megemlíthető a fáradtságérzékelő, ami a sofőr éberségét figyeli.

A Skoda Fabia ötcsillagos töréstesztet ért el az Euro NCAP vizsgálatán. A bevezetés előtt álló modell a gyártó közleménye szerint ezzel bizonyította, hogy milyen magas szintű védelmet nyújt.

Skoda Fabia Euro NCAP 2„Az új Skoda Fabia kifejlesztésekor az volt cél, hogy kimagasló biztonságot nyújtson a kisautók szegmensében,”- nyilatkozta a Volkswagen konszernbe tarozó vállalat igazgatótanácsának műszaki fejlesztés területéért felelős tagja, Dr. Frank Welsh. A vezető szerint most már független szakértők vizsgálata is alátámasztja, hogy sikerült megvalósítani ezt az elképzelést. „A Skoda Fabia az egyik legbiztonságosabb kisautó a piacon” – tette hozzá Welsh. A szóban forgó modell mind a négy vizsgált területen ötcsillagos minősítését ért el (a felnőtt- és gyermek utasvédelem, a gyalogosvédelem és a biztonsági segédrendszerek). A mostani eredmény hátterében néhány olyan biztonsági rendszer áll, amelyekkel korábban csak a nagyobb autóknál lehetett találkozni. Ezek között felsorolható többek között a városi vészfékfunkcióval ellátott Front Assistant. Ez radarok segítségével pásztázza a Fabia előtti utat, és ha balesetveszélyt érzékel, akkor látható és hallható jelzéssel, illetve nagyobb baj esetén automatikus fékezéssel próbálja meg elkerülni a balesetet.

A Fabia biztonsági fejlesztései között még megemlíthető a fáradtságérzékelő, ami a sofőr éberségét figyeli. Emellett a sebességhatároló, a visszagurulás-gátló és az elektronikus gumiabroncsnyomás-ellenőrző is jó szolgálatot tesz a kisautóban.

(Forrás: a5.hu | Fotó: autoblog.com)