Jump to content

Ez egy furcsa olasz járgány lett

2021. 05. 26. 16:57

Emelt hasú luxuslimuzint mutatott be egy Aznom nevű olasz manufaktúra. A számadatok lenyűgözőek, a műszaki rokonság kiábrándító, a dizájn felháborító.

Ha valaha összeírjuk minden idők száz legszebb olasz autóját, nem valószínű, hogy az Aznom Palladium helyet kap a listán. A legszebb ezer? Ne vicceljünk… Nem tudunk olyan sok olasz autót (máshogy fogalmazunk: nem tudunk olyan sok autót) felsorolni, hogy az 596 cm hosszú, 209 cm széles, 197 cm magas óriás kényelmesen elférjen az esztétikailag értékelhető modellek között.

Hosszasan hivatkozik a gyártó a múlt nagyszerű olasz építészeire és stilisztáira, de végül csak bevallja, hogy az ihletet az a szörny adta, amelyet még Barack Obama elnöknek épített a Cadillac, és amelyet valóban Szörnynek (The Beast) neveznek a bennfentesek.

Nem csak brutális idomaiban, ormótlan arányaiban és eltúlzott méretében emlékeztet a Szörnyre a Palladium, hanem abban is, hogy a hivalkodó karosszérialemezek alatt egy teherautó technikája lapul. Már profilból is gyanús, hogy egy ültetett, kurtított pickup áll előttünk, a műszerfalra pillantva viszont minden kétely elszáll: ez bizony egy RAM 1500-as pickup, amelynek végtére is van olasz vonatkozása, hiszen a Fiat Chrysler-csoport gyártmánya.

A motor értelemszerűen a széria legnagyobbja, egy 5,7 literes V8-as, amelyet olasz mérnökök turbófeltöltővel szereltek fel, így teljesítménye eléri a 710 lóerőt, legnagyobb nyomatéka 950 Nm. Álló helyzetből 4,5 mp alatt gyorsul 100 km/órára az autó, végsebessége 210 km/óra.

Az alvázas szerkezettel adaptív lengéscsillapítók igyekeznek összeegyeztetni a luxuslimuzinoktól elvárható rugózási kényelmet. Ami a praktikumot illeti, az kétséges. A csomagtartó egy 610 literes, hosszú és lapos fiók, a hatalmas hátsó kanapé nem csak minden oldaltartást nélkülöz, de középen sincs könyöklője – igaz, a két oldalsó karfa alól italtartó húzható ki. A padlókonzol folytatásában pezsgőhűtőt, fölötte két kristálypoharat találunk. A hátsó traktus említésre méltó funkciói még a különálló klímaberendezés, a kiemelhető, lakásba bevihető aranyóra (tényleg), valamint egy kézműves esernyő, amelyet Francesco Maglia milánói műhelye szállít az Aznomnak.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)