Jump to content

A Renault is beszáll a hibrid terepjárópiacba

2021. 05. 19. 20:35

Egy év múlva léphet piacra a Renault Arkana, a franciák új kompakt szabadidőjárműve. A praktikumot feláldozzák a látvány oldalán, lesz viszont konnektoros hibrid hajtáslánc is.

Egy év múlva léphet piacra a Renault Arkana, a franciák új kompakt szabadidőjárműve. A praktikumot feláldozzák a látvány oldalán, lesz viszont konnektoros hibrid hajtáslánc is.

Az ötajtós Mégane-nál alig nagyobb, műszakilag a Clio és a Captur rokona a Renault új szabadidőjárműve, a kupés vonalvezetésű Arkana.

A Renault-Nissan szövetség CMF-B moduláris padlólemezére épülő jármű furán kombinálja a stíluselemeket: fenékvédő lemezeivel és kerékív-toldataival egyértelműen a sártaposókkal vállal lelki közösséget, ugyanakkor a lendületesen megrajzolt tetőlemez, a bőségesen adagolt krómdíszítés, dinamikussá és elegánssá teszi megjelenését.

A kompakt crossoverek méretosztályában játszó (4568 mm hosszú, 1571 mm magas, 2720 mm tengelytávú) autó sportos R.S. Line kivitelben is elérhető lesz, ami nem több látványos, mindenre kiterjedő optikai sportcsomagnál (az utastérben például karbon betéteket, alumínium elemeket és piros sávozást hoz), de a kétféle 140 lóerős motornak köszönhetően a menetdinamikára sem lesz panasz.

Az Arkana lesz a második modell az Clio E-Tech Hybrid után, amely megkapja a 140 lóerős full hibrid hajtásláncot. Ezt 1,6 literes benzinmotor, két villanymotor, lítium-ion akkumulátor és kuplung nélküli (robotizált) sebességváltó alkotja. Az autó tisztán elektromos üzemben indul, és a tesztek tanúsága szerint üzemidejének 80%-ban képes így is közlekedni.

Ez mintegy 40%-kal kedvezőbb fogyasztást és CO2-kibocsátást jelent. A másik motor egy szokásos 1,3 literes, négyhengeres benzines turbó, duplakuplungos sebességváltóval. Fogyasztását 12 voltos mild hibrid technológia (fékenergia-visszanyerés és hatékony start/stop rendszer) csökkenti. A rendszerek négyféle üzemmódban (takarékos, kényelmes, sportos, automatikus) használhatók.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pexels.com)