Jump to content

Szép kezdeményezés a Suzukinál

2021. 05. 13. 20:35

Különleges szerkezetet fejlesztett ki hajómotorjaihoz a Suzuki: az erőforráson elhelyezett szűrő felfogja a tengervízben lebegő mikroműanyagokat, így amerre hajózunk, tisztább lesz a víz.

A Suzuki a világon elsőként szerelt mikroműanyag-gyűjtő tartályt külmotorra. A kezdeményezés rendkívül szimpatikus: az óceánokat tonnaszám szennyező műanyag szemét mellett egy másik, nem kisebb veszély is fenyegeti a tengerek élővilágát.

A mikroszkopikus műanyag szemcsék ugyanis a vízzel és táplálékkal együtt belejutnak az élő szervezetbe, majd végig a teljes táplálékláncon, amelynek a végén az ember áll: végső soron saját magunkat pusztítjuk el a rengeteg műanyaggal, csak közben viszünk magunkkal mindenki mást is.

A Suzuki nem sajnálkozni akar ezen a helyzeten, hanem segíteni. Mivel a külmotorok vízhűtésére egyébként is a tengervizet használják, csak annyi volt a dolguk, hogy a vízkörbe beépítsenek egy speciális szűrőt (fenti nagy képen). A hűtőkör szivattyúja innentől kezdve ezen keresztül pumpálja át a természetes vizet, felfogva a benne lebegő mikroműanyag-szemcséket.  

A rendszer szépsége, hogy utólag is felszerelhető, és mivel a visszavezető ágra illesztik, használata nem befolyásolja a hűtés hatásfokát, és ezáltal a motor teljesítményét sem.

A Suzuki kezdeti tesztjein a mérnökök is meglepődtek, milyen rengeteg mikroműanyag gyűlt össze a szűrőben. A cég folytatja a kutatásokat, hogy folyamatosan tovább fejleszthesse a szűrőt, amely 2021-től opcióként vásárolható meg, ám a későbbiekben várhatóan szériatartozékká teszi azt a Suzuki.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pexels.com)