Jump to content

Lexus IS 2021

2021. 03. 20. 11:51

Modellváltásnak kevés, ráncfelvarrásnak bőséges: radikálisan átrajzolták, alaposan áthangolták a Lexus IS-t, de közben a lényeg nem változott.

Öreg már a Lexus legkisebb hátsókerék-hajtású típusa. A harmadik generációs IS-t 2013-ban mutatták be, így ideje volt a modellváltásnak. Igen ám, de az új TNGA padlólemezcsaládon belül nincs mód hátsókerék-hajtású, középkategóriás modell fejlesztésére – a GA-N padló elvileg alkalmas volna, de ehhez több mint 25 centiméterrel meg kellene kurtítani, amire vagy lehetőség, vagy idő nem állt rendelkezésre.

Mindenesetre így esett, hogy az új, negyedik generációs IS valójában műszakilag megegyezik az előzővel – tehát tulajdonképpen inkább modellfrissítésről, mint -váltásról beszélhetünk.

A régi-új Lexus IS a világ negyven országában lesz elérhető az ősz vége felé, Észak-Amerikában és Ázsiában széles körben forgalmazzák, Európa azonban nem kap belőle. Az sem világos, hogy ez a modell utód nélküli megszűnését jelenti-e Európában, vagy hogy itt a megszokott formátumban folytatódik az IS pályafutása.

Pedig a Toyota fejlesztőközpontjában sok energiát fordítottak arra, hogy kezesebbé, ugyanakkor nyugodtabbá tegyék az autót. Ennek érdekében számos ponton növelték a karosszéria merevségét.

Újdonság a 19 colos keréktárcsák elérhetősége, ami stabilabb kanyarodást és nagyobb tapadási felületet jelent; a korábban 17 colos alapértelmezett kerekek helyébe most 18 colosok lépnek; ezek könnyített kerékagyra csatlakoznak, ami csökkenti a rugózatlan tömeget. Ezt szolgálják a 20 százalékkal könnyített rugók, az acél helyett alumínium lengőkarok (-18% tömeg), valamint az optimalizált kanyarstabilizátor (-17%). Ehhez új lengéscsillapítók és bakok társulnak a kényelmesebb rugózás érdekében.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)