Jump to content

Aston Martin Valkyrie 2021

2021. 02. 09. 08:49

2021-ben legalább két gyári autóval tér vissza Le Mans-ba az Aston Martin. Mivel győzni szeretnének, a Valkyrie hipersportkocsiból építik meg versenyautójukat.

Pontosan hatvan évvel ezelőtt először és utoljára győzött az Aston Martin Le Mans-ban.

Ideje tehát duplázni, gondolták Gaydonban, és bejelentették, hogy a 2020/21-es szezonban legalább két gyári versenyautót indítanak a 24 óráson.

A küldetést a Valkyrie hipersportautóra bízzák, amelynek szénszálas monocoque vázszerkezete és F1-ihletésű aerodinamikája kvázi készen áll a versenyzésre, csupán a 6,5 literes, V12-es szívómotort kell felkészíteni a 24 órás futam kíméletlen próbatételeire.

Egyelőre nem világos, hogy a versenyautó kizárólag az 1014 lóerős, 740 Nm-es, percenként tízezres fordulatszámon üvöltő benzinmotort kapja meg, vagy a horvát Rimac által kifejlesztett, 162 lóerős villanymotort is alkalmazó, komplett hibrid hajtáslánc részt vesz a projektben.

A vállalat 2017 őszén már bemutatta a Valkyrie AMR Pro versenyautót (fenti nagy képen, és lent), amelyet Le Mans-i specifikációjú versenyabroncsokkal és áthangolt, de nagyon is hibrid hajtáslánccal szereltek fel. Annak a prototípusa a szimulációk szerint 3,5 g-s lassulásra és 3,3 g-s kanyarsebességre volt képes, körideje pedig F1 / LMP1 szinten volt – lehet tehát, hogy valójában már két éve (majdnem) készen van a cég Le Mans-i trónkövetelője?

 
(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)