Jump to content

Listán a legjobb autók

2020. 09. 22. 16:18

Elég a megbízhatóság, a pompa vagy a sebesség ahhoz, hogy igazán erős legyen egy autómárka? Egyes esetekben igen, ha nagyon arra koncentrál, de többnyire bonyolultabb a képlet.

Vannak kézzel fogható márkaértékek, mint a megbízhatóság vagy a biztonság, és vannak olyan, nehezen számszerűsíthető szempontok, mint a presztízs vagy a kifinomultság – igazán sikeres pedig az a márka tud lenni, amely mindkét téren egyformán jól tud teljesíteni.

Dióhéjban ez a konklúziója annak a több mint 25 ezer, újonnan autót vásárló ember véleményét tükröző és összesítő Brand Equity Index (BEI) felmérésnek, amelyet idén első ízben végzett el a Strategic Vision. A cég 1995 óta elemzi ügyfelei márkaértékét, az így felhalmozott tudást és tapasztalatot hasznosította mostani, az egész autóipart felölelő kutatásában.

A felmérésben részt vevő újautó-vásárlókat nem csak saját márkájukról kérdezték, hanem azokról is, amelyeket figyelembe vettek (vagy éppenséggel kategorikusan elvetettek) a döntéshozatali folyamat során. Három fő kérdéscsoportra kerestek választ.

Az egyik a ’vélt márkaérték’, amelyet leggyakrabban a márkák megbízhatóságával és időtállóságával azonosítunk. A másik a ’potenciális leendő opció’, azaz hogy egy jövőbeli vásárlásnál mennyire (vagy mennyire nem) vennék figyelembe az adott márkát. Végül arra kérték a vásárlókat, hogy rendeljenek hozzá bizonyos értékeket adott márkákhoz, ezzel rávilágítva, hogy miként látják a márkák jelenét, illetve jövőjét a meglévő és potenciális ügyfeleik.

Legerősebb márkák, ársáv szerint bontva

– 9 millió Ft

Honda

9 – 12 millió Ft

Toyota

12 – 15,6 millió Ft

Lexus

15,6 – millió Ft

Mercedes-Benz

Legerősebb márkák, márkaértékek szerint

 

Tulajdonosok véleménye
(tapasztalaton alapul)

Nem tulajdonosok véleménye
(vélelmezett értékek)

Hiteles

Mercedes-Benz

Volvo

Biztonságos

Volvo

Volvo

Magabiztossá tesz

Genesis

Mercedes-Benz

Kényelmes

 

Lexus

Egyedi

Mini

 

Szabaddá tesz

 

Porsche

Büszkeséggel tölt le

RAM

 

Uralható

 

BMW / Porsche

Izgalmas

Mini

 
Okos választás

Genesis

Lexus / Toyota

Élvezetesen vezethető

Alfa Romeo

Porsche

Megfelel az igényeimnek

Buick

Honda

Kifinomult

Genesis

Mercedes-Benz

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)