Jump to content

A sárga taxik eredete

2020. 08. 21. 12:24

Nem csak Al Caponét köszönhetjük Chicagónak.

John Daniel Hertz, aki Herz Sándor néven született, alapította meg 1915-ben, a szeles városban, Chicagóban a Yellow Cab Companyt. A sárga színre, azért esett választásuk, mert már akkor kimutatta a chicagói egyetem, hogy ez a legjobban látható szín a forgalomban, amely ez által növeli a biztonságot.

40 autóval kezdték és messze alacsonyabb viteldíjakkal, mint mások, ezzel gyorsan váltak a legnagyobb taxiszolgáltatássá az Egyesült Államokban. A gépkocsivezetőket egyenruhába bújtatták, megszervezte a központi előrendelési rendszert és a taxik telefonon is hívhatók voltak, valamint a helyi szokásoknak megfelelően Hertz franchise-okat adott minden városban a helyi vállalkozóknak.

Chicago 1920 környékén nem volt éppen a legnyugodtabb hely a világon, fegyveres konfliktusok voltak jelen, akár a taxitársaságok között is. Hertzet is támadás érte, amelynek nyomán 11 telivér lova megsebesült, ugyanis Hertz lótenyésztéssel is foglalkozott.

John Daniel Hertz egyébként 1879-ben született az osztrák–magyar Szklabinya városában (ma Szlovákia), mint Herz Sándor, és ötéves volt, amikor az Egyesült Államokba költözött családjával.A 20. század elején számos, a gyorsan növekvő autóiparhoz kapcsolódó tevékenységet kezdett el, különösen amellyel adóztatásával és bérléssel voltak kapcsolatosak. Az általa alapított Hertz vállalat ma a világ egyik legnagyobb autókölcsönző társasága, amely 145 országban működik. Hertz a General Motors igazgatótanácsának is tagja volt. 1961-ben halt meg Chicagóban.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)