Jump to content

Őrült tuning Texasból

2020. 05. 23. 23:27

Texas államban olyan vadhajtása jelent meg az autós kulturának, amit érdemes közelebbről szemügyre venni.

Azokban az országokban, ahol elég lazán kezelik az autótuning szabályzását mindig megjelennek őrült stílusirányzatok, amelyek a helyi ízlést, kultúrát fejezik ki, és az átlag autós számár egyszerűen értelmezhetetlenek.

Japánnak ott a bosuzuku, ami egyenlő a képregények lapjairól kiszakított extrém autókkal, óriási negatív kerékdőléssel, égbe meredő periszkópra emlékeztető kipufogókkal, vad színekkel. 

Ami pedig Japánban a Bosozuku, az Amerikában a Donk, a lowrider, a Hotrod, és amikor azt hinnénk, hogy nem lehet már ennél furcsább az összkép, akkor belebotlunk a texasi stílusba. Mert igen, van Texas államra jellemző autóépítés, ami főleg a helyi afroamerikai közösségekben terjedt el.

Ez a Slab, ami a lowrider egyik oldalhajtása, és a  Slow, Low and Bangin’ (Lassan, földre ültetve, hangosan (ennek a szónak van egyéb jelentése is, és nem kizárt, hogy arra gondoltak az alkotók) kifejezés rövidítése. Fő jellemzője az iszonyatosan kilógó küllős felni, ami az ókori harci szekereket juttatja eszünkbe. Ezek a nyolcvanas években, amerikai luxusautókon gyakran látott típusokat idézik, és már mindenféle méretben kaphatóak a 15-20 colos tartományban. 

Az extrém darabok ára is borsos, kiviteltől függően az 1500-2500 dolláros (500-800 ezer forint) tartományban mozog.

Honnan ered? Annyi biztos, hogy Houston, Texas a központ, pontos dátum nincs. A hetvenes évek talán, de a nyolcvanas években vált egyre gyakoribbá a Bussiness Insider cikke szerint. Ekkor a drogkereskedésből megtollasodó dílerek az ágaskodó felnikkel üzentek a konkurenciának, hogy nekik mennyire jól megy a biznisz. Mint egy drága óra, vagy aranynyaklánc, csak ez messzebbről is látszik. 

A kilencvenes években viszont kilépett a stílus a gengszterkörből, és a hip-hop zenével a fősodor része lett, és mára látványos autótalálkozókon csodálja őket a furcsaságok iránt fogékony közönség.

Leginkább amerikai gyártású nagy méretű szedánokat építenek át, a mai napig a nyolcvanas évek Cadillac, Lincoln Buick, Oldsmobile típusai a legkedveltebbek. A kikönyöklő kerék mellett kötelező a brutális hangerővel bíró audiorendszer, aminek lelke a csomagtartóban található. Itt az ajtó felnyitva általában csodás LED-fényekkel övezetett feliratot fed fel, ami a tulajdonos hitvallását, mottóját is közli a közönséggel.

(Forrás: vezess.hu / fotó: pixabay.com)