Jump to content

Sofőr nélküli rekord

2019. 11. 07. 09:34

Egy nálunk alig ismert kínai autógyártó állította fel a legnagyobb autonóm autós parádé rekordját.

A Changan Automobile 55 darab járműve vett részt abban rekordkísérletben, amely a "legnagyobb autonóm autós parádé” rekordért zajlott.

A kísérletre a gyártó dianjiangi tesztpályán került sor, még tavaly november végén. A résztvevő autók száma, azt gondolnánk nem véletlen, mert a modellt Changan CS55-nek hívják, de nem. A kísérletben elvileg 56 autó vett részt, de egyet kizártak, mert a sofőr hozzányúlt a kormányhoz.

 

A kocsik 30 km/h-s sebességgel haladtak, a teljes sor 9 perc 7 másodperc alatt tette meg a 3,2 kilométeres távot, ami a tesztpálya hossza.

Az autók egymástól legfeljebb két járműhossz távolságra voltak. Egyébként a rekord kísérlet idején az autókat sokkal közelebb is engedték egymáshoz, mint az a szokásos normál önvezető mód esetén történhetne. Ehhez átprogramozták őket arra, hogy a normál 5 százalék helyett, csak 1 százalékos határnál avatkozzon be az önvezetést irányító szoftver. Ehhez persze az is kellett, hogy tudták a tesztpálya egy kiszámítható környezet, zárt környezet, ahol kiszűrhetőek nagy biztonsággal a véletlenek.

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)