Jump to content

Elektromos kézifék videón

2018. 09. 23. 21:20

Normál esetben komoly balesetet kockáztat, aki 200 km/h-ra körüli tempónál behúzza a kéziféket. De mi történik, ha elektromos kézifék van a kocsiban?

Az álmoskönyvek, a fizika és úgy általában semmilyen ok miatt nem tanácsos nagy sebességnél behúzni a kéziféket, különben nagyon csúnya baleset történhet. Amellett, hogy a szerkezetnek sem tesz jót a dolog, a kocsi teljesen irányíthatatlanná válik, és csak szerencse kérdése, mennyire ússza meg az ember ép bőrrel az ilyen helyzetet. De mi a helyzet akkor, ha a hagyományos helyett elektromos kézifék van az autóban, és ezt húzzuk be mondjuk 193 km/h-s tempónál?

A brit TopGear csapata erre a kérdésre kereste a választ. A teszt alanya egy Volkswagen Golf R, amit egy repülőtéren hajtottak meg. A műsorvezető Chris Harris egészen a fent említett sebességig gyorsult a kocsival (ami szerinte a németországi autópályán utazósebesség), majd behúzta az elektromos kéziféket. Később még egyszer megtette, akkor már azért, hogy megnézze, mennyire lehet így "megcsúsztatni" a kocsi hátulját. A poént nem lőnénk le, mutatjuk inkább a videót:

(Forrás: hvg.hu / fotó: pixabay.com)